donderdag, 19. oktober 2006 - 9:29

Hoge Raad doet uitspraak over woning Hirsi Ali

Den Haag

De Hoge Raad zal op vrijdage 20 oktober uitspraak doen over de vraag of de beveiligde woning van Hirsi Ali ontruimd moet worden. Appartementseigenaren in dat gebouw hebben in een tegen de Staat aangespannen kort geding geëist dat de beveiligde woning zou worden ontruimd. De Staat heeft Hirsi Ali in 2005 in een 'extra beveiligde woning' in een Haags appartementencomplex ondergebracht, wegens de tegen haar geuite bedreigingen.

De bewoners stellen dat de Staat daarmee onrechtmatig heeft gehandeld, omdat zij door de getroffen veiligheidsmaatregelen ook hinder en overlast ondervonden. Ook vinden zij dat de aanwezigheid van Hirsi Ali aan hen is opgedrongen. De angst dat een aanslag op Hirsi Ali ook hen zou kunnen treffen speelde eveneens een grote rol bij hun protest.

In december 2005 oordeelde de voorzieningsrechter ook al over deze zaak, maar vond toen dat de overheid niet onrechtmatig had gehandeld. De bewoners hebben tegen die uitspraak hoger beroep ingesteld. Het gerechtshof in Den Haag heeft op 27 april 2006 in hoger beroep de Staat bevolen om binnen vier maanden het gebruik door Hirsi Ali van het als extra beveiligde woning ingerichte appartement te beëindigen.

Tegen die uitspraak van het hof heeft de Staat der Nederlanden beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Deze doet daar komende vrijdag een uitspraak over.
Provincie:
Tag(s):