donderdag, 21. december 2006 - 16:05

Hoge straffen in Limburgse XTC-zaak

Roermond

In het proces 'Everzwijn' waarin omvangrijke XTC-handel werd onderzocht, heeft de rechtbank in Roermond vandaag uitspraak gedaan. De rechter veroordeelde de kopstukken van de drugsbende tot gevangenisstraffen tot negen jaar.

Een 34-jarige voortvluchtige man uit het Belgische Neeroeteren werd veroordeeld tot 9 jaar. Een 41-jarige man uit Brunssum en een 40-jarige Kerkradenaar werden resp. veroordeeld tot 8 jaar cel en 7 jaar en 6 maanden.

Twee andere verdachten werden veroordeeld tot 4 en 5 jaar gevangenisstraf. Een zesde verdachte moet nog voor de rechter verschijnen.

Tien handlangers van de hoofdverdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van een werkstraf van 100 uren met een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Eén man is ontslagen van rechtsvervolging omdat er volgens de rechtbank sprake is van een overmachtsituatie.

Op 29 november rolde justitie een grote xtc-productieplaats op in een loods aan de Gebleektendijk in Nederweert-Eind. Volgens Justitie was dit laboratorium een van de grootste in Nederland en zelfs in Europa. Tegelijkertijd werd in een loods in Voerendaal chemicaliën aangetroffen voor de productie van xtc-tabletten. Diverse woningen in Zuid-Limburg en in België werden door justitie doorzocht.

De hoofdverdachten zijn ook veroordeeld voor betrokkenheid bij een of meer dumpingen van afval van de productie van synthetische drugs. Het gaat om vijf omvangrijke dumpingen in de periode 2004 en 2005. Het ging hierbij om gestolen trailers die met de complete inhoud van een productielocatie waren achtergelaten in Heerde, Apeldoorn, Kessenich en Hoogstraten in België en Sonsbeck in Duitsland.
Provincie:
Tag(s):