donderdag, 18. mei 2006 - 17:35

Homofiele ooievaars broedden ei uit

Overloon

De Europese ooievaars in Zoo Parc Overloon hebben voor een verrassing gezorgd. Binnen de kolonie hebben zich drie homostellen gevormd. Er zijn twee paartjes met mannen en één paar met vrouwtjes. Hoewel homosexualiteit niet ongewoon is in het dierenrijk, gaan de ooievaars in Zoo Parc Overloon nog een stapje verder. De homostellen zijn fanatiek aan het broeden geslagen; de eerste jongen zijn inmiddels geboren.

Bij een paar mannetjes is één jong geboren, bij de dames zijn twee jongen uit het ei gekropen. Het andere mannenstel zit nog te broeden op de twee eieren. Hoe de mannelijke stellen aan de eieren zijn gekomen is onbekend. Waarschijnlijk hebben de heren een vrouwtje, na het leggen van de eieren, van haar nest verjaagd. De stellen zorgen goed voor hun jongen. Ze zijn beschermend, houden de jongen warm en brengen ze voedsel. Bij de opvoeding van de jonge ooievaars is geen verschil waar te nemen tussen homo- en heterostellen.

Meestal bestaan ooievaarpaartjes uit een mannetje en een vrouwtje. De ooievaarskolonie in Zoo Parc Overloon bestaat uit negen mannetjes en zeven vrouwtjes. Dierverzorgers hebben goed gekeken of deze paartjes echt van hetzelfde geslacht zijn.

Homosexualiteit is niet ongewoon in het dierenrijk. De meeste mensen hebben wel eens gezien hoe een koe probeert een andere koeiendame te dekken en ook van vleermuizen, dolfijnen en apen is bekend dat ze zich soms tot soortgenoten van het eigen geslacht aangetrokken voelen. Meestal gaat het hier om tijdelijke amoureuze escapades en wenden de dieren zich uiteindelijk toch tot een partner van het andere geslacht, waarmee ze dan voor nageslacht zorgen. De ooievaars in Zoo Parc Overloon hebben er kennelijk voor gekozen om hun jongen groot te brengen met een partner van het eigen geslacht.
Provincie:
Tag(s):