donderdag, 6. juli 2006 - 9:49

Hondenhaltes in de strijd tegen hondenpoep

Afgelopen weken zijn in de wijken en dorpen van Goes 51 hondenhaltes geplaatst. Het laatste exemplaar werd woensdagmiddag in 's Heer Arendskerke gebruiksklaar gemaakt door mevr. J. Verwei-Nagelkerke, die als lid van de 'werkgroep hondenpoep' namens de bewonersorganisaties betrokken was bij het nieuwe hondenpoepbeleid van de gemeente.

De hondenhalte maakt het de hondenbezitter makkelijker om zich te houden aan de opruimplicht: sinds kort (15 juni 2006) dient volgens de Algemene plaatselijke verordening (Apv) hondenpoep overal in de openbare ruimte binnen de bebouwde kom te worden opgeruimd. De hondenhalte biedt het baasje een handig opschepzakje van stevig papier en karton, dat hij na gebruik in de afvalbak met tuimeldeksel kan deponeren.

In de wijken Overzuid en Goes-Oost staan deze haltes al langer (negen stuks, bekostigd uit het wijkbudget) en de ervaringen zijn zodanig positief dat nu overal in de gemeente de haltes zijn geplaatst, geheel volgens het raadsbesluit van mei dit jaar.

Nog niet alle hondenhaltes staan op de definitieve plek; in september verschijnt een kaart op de gemeentelijke website met de uiteindelijke locaties. De hondenhaltes worden minimaal eenmaal per week, afhankelijk van gebruiksintensiviteit en seizoen, geleegd (de afvalbak) en gevuld (de zakjesdispenser). Dit gebeurt door deelnemers van het arbeidstrainings- en coachingscentrum De Loods, maar aanvullend ook door medewerkers van de afdeling Openbare Ruimte (voorheen Stadsbeheer). De verwachting is dat per jaar zo'n honderdduizend zakjes gebruikt gaan worden.

Na ongeveer een half jaar bekijkt de gemeente of de hondenhaltes voldoen met als zichtbaar gevolg dat er beduidend minder overlast door hondenpoep is. Is dat niet het geval, dan zal het beleid worden aangescherpt door vaker te waarschuwen en te verbaliseren. Dat kan door de politie gebeuren, maar ook door de toezichthouders van de gemeente.

Een andere verandering die de komende maanden zichtbaar zal worden door plaatsing van nieuwe bordjes, is de invoering van 'verboden voor honden' op speelveldjes. Of een hond nu aangelijnd is of niet en of hij nu zijn behoefte doet of niet, hij mag daar gewoonweg niet meer komen.
Provincie:
Tag(s):