donderdag, 6. april 2006 - 19:22

Honderden jongeren zoeken hulp na BNN-programma

Amsterdam

Honderden jongeren met verslavingsproblemen zijn op zoek gegaan naar hulp en meer informatie na het zien van recente tv-opnames van BNN's 'Spuiten en slikken' in de Smith & Jones 'Awakenings' kliniek in Amsterdam. Na het programma kwamen er volgens Keith Bakker oprichter van Smith & Jones uit alle delen van Nederland vragen binnen over verslaving.

Het controversiële programma 'Spuiten en slikken' kreeg toestemming om binnen een Amsterdams behandelkliniek voor verslaafden te filmen. In het programma waren de levenste zien van jonge mensen die kampten met hun verslaving aan soft drugs, hard drugs of alcohol.

De meeste vragen die Smith & Jones kreeg naar aanleiding van de uitzending zijn afkomstig van jongeren die normaalgesproken nooit naar een reguliere instelling voor verslavingshulp zouden gaan. Bovendien kwamen er veel vragen binnen van mensen waarbij de problemen nog niet ernstig genoeg waren. Ze werden door de officiële instellingen daarom steeds terug naar huis gezonden. Keith Bakker: 'Wij zien bijvoorbeeld veel ernstige verslavingsgevallen met soft drugs. Maar tevens spelen XTC, GHB, cocaïne en alcohol een belangrijke rol bij de verslavingsproblemen van de hedendaagse jeugd.' Het BNN programma laat volgens Bakker duidelijk zien dat er jongeren zijn zoals middelbare scholieren of universitaire studenten die tijdig geholpen kunnen worden; voordat ze alles kwijt zijn.

Smith & Jones startte onlangs een speciaal hulpprogramma in hun nieuwe Awakenings-kliniek in Amsterdam. Het programma is specifiek gericht op jongeren met problemen. De instelling werd in maart officieel geopend en draait nu al op volle toeren met volledige capaciteit.

Bakker: 'Bij Smith & Jones willen wij iedere persoon die ons om hulp vraagt, helpen. Ernstige gevallen verwijzen we daarbij naar het Priory ziekenhuis in Londen (ziekenhuis gespecialiseerd in verslavingszorg). Anderen kunnen in Nederland meedoen met de Awakenings dag behandeling of 12 stappen groepen. Bakker tot slot: 'Verslaving is een ziekte waarmee we geboren worden. Door het vroegtijdig te behandelen kunnen we voorkomen dat mensen in de goot eindigen.'
Provincie:
Tag(s):