maandag, 8. mei 2006 - 11:54

Honderden spinnen ontsnapt

Uithoorn

Genus Araneus is geen horror, maar een spin die het meeste gezien wordt in onze directe omgeving. De spin is vrij groot (8 tot 20 mm) en maakt grote webben. In de herfst zijn de webben en spinnen op zijn grootst en sommige dromers willen 's morgens dan ook wel eens in het web lopen en wakker schrikken.

In de ochtend, als de zon in de met dauwdruppels bedekte draden schijnt, zijn de webben op zijn mooist. Het mannetje is vaak veel kleiner dan het vrouwtje en hij moet zeer voorzichtig te werk gaan om het vrouwtje te kunnen en mogen bevruchten. In de herfst verlaat het vrouwtje haar web en legt een gelige eicocon met 300 tot 800 eitjes op een beschutte plek. Daar blijft ze zitten tot ze overlijdt.

De eitjes overwinteren en komen in mei uit. De jonge spinnetje zijn geel met een zwarte stip op het achterlijf. Voor niet-kenners is het wel even slikken wanneer je honderden beestjes zien krioelen boven het slaapkamerraam. Maar laat ze leven; deze spinnen zullen je deze zomer helpen door veel vervelende muggen te vangen, zodat je rustig zonder al teveel gezoem kan gaan slapen.
Provincie:
Tag(s):