zaterdag, 11. februari 2006 - 10:09

Hoofdstad is eretitel: "Gay capital" van Europa kwijt

Amsterdam

Nieuw onderzoek heeft het beeld bevestigd dat onder kenners al enige tijd bestaat: Amsterdam is op zijn retour als bestemming voor homo en lesbische toeristen. Het lijkt er zelfs op dat de hoofdstad de eretitel 'gay capital' van Europa kwijt is geraakt en is veroordeeld tot een positie in de middenmoot.

Het goede nieuws is dat Amsterdam nog steeds een hoog cijfer krijgt van buitenlandse bezoekers en buitenlandse tussenpersonen in gayreizen, gaymarketing en gaymedia. Zij geven de hoofdstad zelfs gemiddeld een 9. Dit rapportcijfer heeft betrekking op onder meer het 'welkomgevoel', de open en tolerante houding, gelijke rechten en gay horeca.

Ondanks incidenten als de molestatie van Chris Crain, de hoofdredacteur van het Amerikaanse homoblad 'Washington Blade', op Koninginnedag 2005, heeft Amsterdam nog steeds een sterk imago op het gebied van tolerantie, openheid en veiligheid bij gaytoeristen.

Het wegblijven van de gaytoerist kost de stad geld. Uit onderzoek blijkt dat de gaytoerist in Amsterdam gemiddeld 158 Euro per dag uitgeeft. Een aardig bedrag wanneer je dat vergelijkt met de 121 Euro die de gemiddelde bezoeker uitgeeft. Bovendien blijft de gaytoerist gemiddeld ook langer, waardoor deze per bezoek 43% meer uitgeeft dan een doorsnee toerist.

Door welke steden wordt Amsterdam voorbijgestreefd? Barcelona, Berlijn, Londen, Madrid en Parijs worden door alle onderzochte doelgroepen genoemd als de belangrijkste concurrenten. Deze uitkomst komt sterk overeen met een recent onderzoek over het reisgedrag en reisintentie van gayreizigers vanuit de Verenigde Staten.

Voornaamste oorzaak dat Amsterdam voorbijgestreefd wordt is volgens 80% van de buitenlandse tussenpersonen dat het aanbod voor gays niet vernieuwend (genoeg) is. Deze mening wordt gedeeld door de lokale belanghebbenden en de aanbieders zelf. Minder dan 10% vindt dat Amsterdam het predikaat trendsettend verdiend. Bijna alle belanghebbenden en gaybewoners zijn van mening dat er een sterke behoefte is aan een vernieuwend gay-uitgaans aanbod.
Provincie:
Tag(s):