vrijdag, 24. februari 2006 - 16:14

Hoog bezoek in Limburg

Lanaken

De Belgische grensplaats Lanaken, even over de grens bij Maastricht kreeg vrijdag hoog bezoek, namelijk de Belgische kroonprins Philip en zijn echtgenote Mathilde. Beide brachten in het kader van een kennismakingstour met hun onderdanen een bezoek aan de grensplaats, waar ook veel Nederlanders wonen en/of onderwijs volgen.

Nederland en België. Eigenlijk is het een land, maar meningsverschillen in het begin van de 19e eeuw hebben er voor gezorgd dat het twee landen werden met ieder een koning. In de loop der jaren bleek toch dat ze niet echt zonder elkaar konden en er werden dan ook diverse contracten getekend waarbij de samenwerking soepeler kon verlopen.

Het zijn nog steeds twee landen met ieder een eigen monarchie. Belangrijke twistpunten, maar ook economische punten moeten goed op elkaar worden afgestemd. Samenwerking is belangrijk.

In dat kader was burgemeester Leers van Maastricht ook aanwezig bij het bezoek. In het bedrijf Silmaco ontmoeten ze elkaar en bespraken ze dossiers met een grensoverschrijdend karakter.

Het gezelschap ging vervolgens naar het stadhuis van Lanaken voor een handtekening in het gastenboek en de onthulling van een steen met hun portret. Dit was door een bedrijf uit Lanaken gemaakt.

Het bezoek ging vervolgens de straat op om te kijken naar de kindercarnavalsoptocht. Daar maakten ze kennis met de andere ‘prinsen’ en namen ze enkele kado’s in ontvangst.

Na de optocht gingen ze hun Belgisch volk even persoonlijk groeten om vervolgens hun bezoek af te sluiten met een lunch en Oud-Rekem.
Provincie:
Tag(s):