woensdag, 25. januari 2006 - 9:49

Hoog seksueel risicogedrag in Zuid-Limburg

Maastricht

Het aantal soa's in Zuid-Limburg neemt toe. Deze stijging van de soa’s, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis, is zelfs iets groter dan in de rest van Nederland, blijkt uit gegevens van de GGD Zuid-Limburg. Ook is er meer seksueel risicogedrag in de zuidelijke helft van de Limburgse provincie. Het risicogedrag komt vooral voor in de leeftijdsgroep 15 tot 30 jaar.

Uit de verzamelde gegevens blijkt verder dat veel jongeren tijdens hun vakantie een soa oplopen en denken de jongeren dat ze weinig kans maken een soa op te lopen. Volgens het onderzoek komen de soa’s vooral voor bij jongeren en bij mannen die seksuele contacten hebben met andere mannen. Ook blijkt dat een groot deel van de mensen door de GGD niet worden bereikt. De GGD meldt dat 70 procent van de mensen met chlamydia niet worden onderzocht en dus ook niet voor deze geslachtsziekte worden behandeld.

Voor de GGD Zuid-Limburg was de oprichting van de soa-centrum aanleiding om een factsheet uit te geven met cijfers over soa’s en seksueel gedrag in Zuid-Limburg. De gegevens zijn afkomstig uit epidemiologisch onderzoek onder risicogroepen en registraties van GGD en onder andere huisartsen en ziekenhuizen. Met deze gegevens bepaald de GGD haar beleid en soa-preventieactiviteiten.

Onduidelijk is waarom de regio Zuid-Limburg hoger scoort dan het landelijk gemiddelde. In ieder geval zou er een chlamydiascreening moeten komen via de post voor de groep 15 tot 30 jaar in de Zuid-Limburgse steden. Ook moeten de jongeren beter worden voorgelicht over veilig vrijen en het oplopen van soa’s.
Provincie:
Tag(s):