maandag, 24. juli 2006 - 9:33

Hoogste temperatuur in Vlissingen sinds 100 jaar

Regio

Zeeland beleefde woensdag een van de warmste dagen ooit. Het KNMI-weerstation in Vlissingen mat gisteren de hoogste temperatuur in honderd jaar: 35,5 graden. Het oude record stond bijna anderhalve graad lager, 34,1 graden, genoteerd op 8 juni 1915. Over geheel Nederland bezien was 19 juli 2006 de op één na warmste julidag sinds het begin van de KNMI-metingen in het midden van de negentiende eeuw.

Volgens voorlopige cijfers was het gisteren het warmst in het Brabantse Gilze Rijen, waar een temperatuur van 36,8 graden werd gemeten. Alleen in 1921 was een julidag warmer dan gisteren. Toen bereikte in Maastricht het kwik 36,9 graden.

De hoogste in Nederland gemeten zomertemperatuur ooit is nog steeds 38,6 graden. Die hitte werd op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld bereikt. Deze maand zullen we het nationaal record waarschijnlijk niet breken, denkt een woordvoerder van het KNMI. “Het wordt de komende dagen niet heel heet meer. Gisteren was echt een topper.�

Overigens geldt augustus over het algemeen als de heetste maand van het jaar, voegt de woordvoerder eraan toe, dus de kans op het breken van het absolute hitterecord bestaat nog steeds.
Provincie:
Tag(s):