dinsdag, 25. juli 2006 - 14:36

Hoop op mogelijke genezing borstkanker

Maastricht

Onderzoekers van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld die zicht biedt op genezing van uitgezaaide borstkanker zonder dat een operatie nodig is. Dit meldt het universiteitsziekenhuis vandaag. In een muismodel lukte het de onderzoekers de kankercellen 'op te ruimen' met donorstamcellen. Via een stamceltransplantatie werd het immuunsysteem van de muizen als het ware vervangen door het immuunsysteem van een donor. Het donorafweersysteem herkent de kankercellen als slechte cellen en ruimt ze op.

Uitgezaaide borstkanker kan niet worden geopereerd en bestraling en chemokuren werken meestal maar tijdelijk. Door de behandeling steeg de overlevingskans van de muizen met 75 procent, zo meldt het azM.

Een vergelijkbare techniek is al succesvol bij leukemie. Onderzoekster Ariane Vanclée, afdeling Hematologie-Oncologie azM, ontwikkelde in een muismodel een techniek die ook toepasbaar is bij borstkanker. Muizen met borstkankercellen die zich hetzelfde gedragen als menselijke borstkankercellen, kregen eerst een lage dosis chemotherapie en bestraling en vervolgens werden de donorstamcellen geïmplanteerd. Daarmee wordt als het ware ook het immuunsysteem van de donor het lichaam binnen gebracht. Het donorafweersysteem herkent de tumorcellen als 'vreemd' en ruimt de tumor op.

Ter controle kreeg een groep muizen ook eigen stamcellen, maar dan werkte de therapie niet. Blijkbaar herkennen alleen donorcellen de kankercellen als 'vreemd'.
In een vervolgstudie wordt onderzocht wélke donorstamcellen de tumorcellen herkennen/opruimen zodat alleen die cellen aan de patiënt kunnen worden gegeven. Bovendien is die kennis nodig voor een optimale donorselectie.

Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat klinisch onderzoek in mensen kan plaatsvinden. Of de stamceltherapie even veel belovend is bij mensen als bij muizen durven onderzoekster Vanclée en dr. Gerard Bos, internist/haematoloog en begeleider van het onderzoek, niet te zeggen. "Dat is afwachten. Het is een nieuw concept, maar het biedt hoop op een mogelijke genezing van borstkanker."
Provincie:
Tag(s):