dinsdag, 30. mei 2006 - 22:54

Houden banken concurrentie betalingsverkeer tegen?

Amsterdam

De Consumentenbond heeft De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) om opheldering gevraagd over de gang van zaken bij Currence. De banken zouden niet mee willen werken aan meer concurrentie in het betalingsverkeer. Currence is de organisatie die de banken vorig jaar hebben opgericht om meer concurrentie in het betalings-verkeer mogelijk te maken. Daarmee wilden de banken ingrijpen van de overheid voorkomen.

Recentelijk zijn president-commissaris Annemarie Jorritsma en directeur Ada van der Veer van Currence opgestapt. Zij vinden, volgens berichten in de media, dat Currence van de banken in de praktijk niet de mogelijkheden krijgt om die concurrentie echt vorm te geven. Dat is slecht voor consument, want concurrentie moet de prijs van het betalingsverkeer drukken.

De Consumentenbond heeft daarom aan de toezicht-houders DNB en NMa om opheldering gevraagd over de gang van zaken bij Currence. De bond is extra alert op dit soort ontwikkelingen omdat het gevaar dreigt dat de Nederlander, door afspraken in Europees verband, binnen enkele jaren veel meer moet gaan betalen voor zijn betalingsverkeer. De kosten kunnen wellicht in de hand gehouden worden door een voldoende mate van concurrentie.
Categorie:
Tag(s):