vrijdag, 20. januari 2006 - 9:49

Hulpverlening met intelligent voertuigsysteem

Apeldoorn

Op 20 januari 2006 nam Apeldoorn als eerste gemeente in Nederland de eerste voertuigen van hulpverlenende diensten in gebruik die zijn voorzien van een intelligent communicatie-systeem. De gemeente Apeldoorn heeft 29 voertuigen van de hulpverlenende diensten als brandweer en ambulancezorg voorzien van een communicatievoertuigsysteem dat met korte afstand radiogolven werken.

Het systeem kan door middel van radiogolven verkeerslichten en dynamische afsluitingen beïnvloeden waardoor de voertuigen voorrang krijgen. De gemeente verwacht dat het systeem de aanrijtijden positief zal beïnvloeden.

In 2004 is de gemeente begonnen met het vervangen van een aantal verkeerslichten en uitgerust met het zogenaamde KAR-systeem. Deze verkeerslichten kunnen draadloos door middel van radiogolven door bussen en door voertuigen van de ambulancezorg, brandweer en huisartsenpost - als men rijdt met zwaailicht en sirene - worden beïnvloed.

De gemeente heeft samen met provincie Gelderland circa 538.000 euro ter beschikking gesteld om 17 voertuigen van de brandweer, 9 ambulances en een piketauto van de Ambulance-zorg Noordoost Gelderland, 2 auto’s van de Huisartsenpost en de verkeersregelinstallaties in Apeldoorn uit te rusten met het KAR-systeem.

De introductie van KAR in Apeldoorn wordt met belangstelling door andere gemeenten gevolgd. Verschillende andere overheden overwegen tevens het communicatiesysteem aan te schaffen.
Provincie:
Tag(s):