woensdag, 16. augustus 2006 - 23:17

Huntelaar doet het ook voor Oranje

Met twee assists en twee doelpunten was Klaas-Jan Huntelaar de grote man in de oefeninterland tegen Ierland. De spits van Ajax liet zien dat niemand meer hoeft te treuren over de afwezigheid van Ruud van Nistelrooij.

Het Nederlands elftal begon met de debutanten Huntelaar en Stijn Schaars in de basis. Ook de op een buitenlandse transfer azende André Ooijer mocht beginnen, evenals Joris Mathijsen en de backs Johnny Heitinga en Tim de Cler, de middenvelders Denny Landzaat en Rafael van der Vaart en de aanvallers Robin van Persie en Arjen Robben.

Oranje kreeg in de dertiende minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. Een vrije trap van Van Persie werd niet ineens op doel geschoten, maar slim opzij gelegd naar Robben. De linskbuiten, continu uitgefloten door het Ierse publiek, besloot voor eigen succes te gaan. De inzet ging in het zijnet.

Na achttien minuten was Mathijsen dicht bij een treffer. De verdediger mocht van dichtbij aanleggen na een afgeslagen corner. Zijn schot werd geblokt. In de 24ste minuut leek Nederland toch op voorsprong te komen. Robben dribbelde het strafschopgebeid binnen en stuitte op doelman Kenny. De rebound was een koud kunstje voor Huntelaar, maar de assistent-scheidsrechter oordeelde ten onrechte dat de spits in buitenspelpositie stond. Het doelpunt werd resoluut afgekeurd. Een minuut later nam Huntelaar wraak. De aanvaller kopte een corner stijlvol binnen: 0-1.

Robben kreeg het publiek stil door in de 41ste minuut voor de 0-2 aan te tekenen. Verdediger Elliot ging vreselijk in de fout door de bal in de voeten van Huntelaar te schuiven. De Ajacied bediende de aanvaller van Chelsea met een artistiek hakje en Robben kon niet missen: 0-2.

Nederland speelde Ierland bij vlagen weg. De groenhemden probeerden zich vooral via fysieke kracht terug in de wedstrijd te knokken, maar Oranje voetbalde om de duels heen. Precies zoals bondscoach Marco van Basten het wil zien.

De tweede helft begon met Nigel de Jong voor Landzaat en Dirk Kuijt, voor wie Newcastle United op de tribune zat, voor Robben. De Ieren startten stormachtig, maar toch was het weer Oranje dat scoorde. In de 53ste minuut was Van der Vaart niet zelfzuchtig en hij legde de bal af op de geheel vrijstaande Huntelaar. De debutant prikte zijn tweede van de avond binnen: 0-3.

In de 67ste minuut kreeg doelman Edwin van der Sar zowaar wat te doen. De goalie redde prachtig op een kopbal van John O'Shea (Manchester United). Het mooiste doelpunt van de avond kwam op naam van Van Persie. De aanvaller schoot het leer over doelman Kenny via de onderkant van de lat binnen. Huntelaar was opnieuw verantwoordelijk voor de assist en bekroonde daarmee zijn debuut nogmaals.

Huntelaar had zijn stempel nog meer kunnen drukken als hij in de 73ste minuut voor eigen succes was gegaan. In plaats daarvan legde de spits af op Van Persie die gedekt stond. Een Ierse verdediger kon tussenbeide komen.

Nadat ook Urby Emanuelson en Theo Janssen hun debuut voor het Nederlands elftal hadden mogen maken, voetbalde Oranje de wedstrijd goed uit. De score had hoger uit kunnen vallen, maar een 4-0 overwinning tegen Ierland staat. Ondanks dat de ploeg van bondscoach Steve Staunton acht internationals, onder wie Ian Harte, Damien Duff en Robbie Keane, miste.