dinsdag, 18. juli 2006 - 23:12

Iepen getroffen door de Iepenspintkever

Zwolle

De iepziekte is weer aangetroffen in Zwolle. Om de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken gaat de gemeente Zwolle vanaf woensdag 19 juli tot en met 4 augustus 2006 iepen kappen. De zieke bomen staan in de Aalanden met name langs de Zwartewaterallee. Verder zijn er bomen getroffen aan de Katerdijk, Eekwal en de Ceintuurbaan. Na de zomervakantie vindt er nog een kapronde plaats. In de stad zijn 26 iepen besmet door de iepenspintkever. De kevers zijn vooral actief met droog weer.

De zieke boom is te herkennen aan zijn blad, dat in korte tijd geel en bruin wordt waarna de bladeren afsterven. De iepenspintkever legt de eitjes direct onder de bast en graaft gangen onder de schors. Daardoor sluit de aangetaste boom zijn houtvaarten en kan er geen voeding en vocht meer worden opgenomen. Uiteindelijk stikt de boom. De ziekte wordt zowel via de wortels als door de lucht overgedragen. De ziekte is besmettelijk en tast andere iepen aan. Later in het jaar zal de gemeente op deze plekken nieuwe, andere soorten bomen aanplanten.

De gemeente Zwolle heeft een landelijk erkend bedrijf ingezet om de iepen om te zagen. Het geïnfecteerde hout wordt ingenomen en wordt in een waterbassin gelegd, zodat de eitjes en de iepenspintkever doodgaan. Het hout kan daarna weer voor diverse doeleinden gebruikt worden.

Melden van zieke bomen

Inwoners van Zwolle kunnen de gemeente helpen, door zelf ook op te letten of zij zieke bomen zien. Deze kunnen zij dan doorgeven aan de wijkservicelijn, telefoon (038) 498 33 00.
Provincie:
Tag(s):