dinsdag, 25. juli 2006 - 21:09

Iepenziekte treft Emmen

Emmen

In de gemeente Emmen worden deze week 90 iepen gekapt waarbij de iepenziekte is geconstateerd. De iepenziekte is een hardnekkige en besmettelijke ziekte onder bomen, welke veroorzaakt wordt door schimmels. De gemeente is bij de wet verplicht om de zieke iepen zo snel mogelijk, met wortel en al te verwijderen.

Ieder jaar in de maanden juni en juli onderzoekt de gemeente of bomen besmet zijn met de iepenziekte. In vergelijking met andere jaren is er in 2006 sprake van een duidelijke toename. Onder meer de luchtvochtigheid en de temperatuur zijn factoren die meespelen, al kan niet precies worden vastgesteld wat de oorzaak is van deze toename.

De iepenziekte is een ziekte onder iepen, veroorzaakt door schimmels. De schimmel groeit in houtvaten (‘bloedvaten’) van de boom. Bij een iep met iepenziekte zijn deze vaten verstopt door de schimmel. Deze verstopping verstoort de sapstroom en de bladeren krijgen dan geen water en voedingsstoffen meer. De boom steft hierdoor af.

De schimmel wordt verspreid door de grote en de kleine iepenspintkever. Ze brengen zo een infectie tot stand. De iepziekte is zeer besmettelijk; ook dood hout (zoals meegenomen brandhout) kan een besmettingshaard zijn.

Nadat de ziekte is geconstateerd moet de iep dan ook zo snel mogelijk worden gekapt om verdere besmetting te voorkomen. In dit speciale geval hoeft er dan ook geen kapvergunning te worden afgegeven door de gemeente.
Provincie:
Tag(s):