vrijdag, 20. januari 2006 - 13:53

IJskoude fotografie van Jan Vermeer in Museon

Den Haag

Op 12 februari 2006 ontvangt natuurfotograaf Peter Muller vakgenoot Jan vermeer als gast aan tafel voor een gesprek waarbij het publiek van harte welkom is. Centraal staat het
beeldmateriaal dat de fotograaf heeft gemaakt gedurende een periode van 2 jaar in de koudste streken van de wereld.
Hij bezocht Antarctica, Arctisch Canada, IJsland, Japan en
Spitsbergen waar hij ijsberen, pinguïns, zeehonden, rendieren, albatrossen en vele andere, tegen barre kou gewapende dieren heeft gefotografeerd.

Een selectie van 100 foto's uit 27.000 beelden zijn gebundeld in het boek 'Witte wereld', waarvoor Jan Vermeer de barre kou heeft getrotseerd en de kijker met zijn haarscherpe, niets verhullende foto's het gevoel geeft oog in oog te staan met deze fascinerende dieren. Maar bovenal brengt Jan Vermeer met dit werk een hommage aan een wereld van een adembenemende schoonheid die aan alle kanten wordt bedreigd. Boeksignering vindt plaats tussen 16.00-17.00 uur.

Jan Vermeer behoort al jaren tot de top van de natuur-fotografen. In 2005 werd hij in de prestigieuze BBC Wildlife Photographer of the Year Competition, prijswinnaar in de categorie 'Dierengedrag Vogels'.

De fotograaf over 'Witte Wereld': 'Detailfotografie is functioneel. Ik let sterk op de combinatie van compositie- en omgevingsfactoren bij het maken van een foto. Bij het maken van de beelden van 'Witte Wereld' wilde ik dat zowel de kou als het dier voelbaar moesten zijn.'

Fotograaf Peter Muller leidt jaarlijks tafel- gesprekken op zondagmiddagen, waarbij gerenommeerde natuurfotografen hun fotowerk tonen. Deze presentaties zijn geen 'gewone' dialezingen. Muller probeert via zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden.

Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen. De presentaties beginnen alle zondagen om 14.00 uur en duren anderhalf uur, halverwege onderbroken door een pauze van een half uur. Tevens is het dan mogelijk de tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year' te bezoeken.
Provincie:
Tag(s):