donderdag, 5. oktober 2006 - 12:58

IJssculpturenfestival keert terug

Eindhoven

Na een jaar in Leiden keert het Nederlands IJssculpturenfestival voor de vierde editie weer terug naar Eindhoven. De stad was in 2004 en 2005 ook al gastheer van het Nederlands IJssculpturenfestival.

Het festival, dat dit jaar als thema ‘winterse sprookjes en vertellingen’ heeft, is de trekpleister voor ‘Eindhoven Winterstad’, een grootschalig winters evenement in de binnenstad. Het Nederlands IJssculpturenfestival vindt plaats van zaterdag 9 december tot en met zondag 4 februari 2007 in een thermische tent van 2.500 m² op het Stationsplein. Ongeveer zestig internationale en Nederlandse kunstenaars stellen met behulp van 250.000 kg ijs en 400.000 kg sneeuw een winterse sprookjeswereld samen.

Op het Stationsplein in Eindhoven wordt op 13 november gestart met het plaatsen van de grote thermische tent (12 meter hoog, 50 meter breed en 50 meter lang). Op 22 november komen de koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte te bereiken.

De kunstenaars, die al jarenlang deelnemen aan wedstrijden en festivals in o.a. Canada, China, Japan en de Verenigde Staten, komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit diverse landen over de hele wereld, zoals Rusland, België, Engeland, Finland, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten en Canada. Bij het realiseren van de sneeuw- en ijssculpturen maken de kunstenaars gebruik van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, slijpers, mesjes en zagen.
Provincie:
Tag(s):