woensdag, 13. december 2006 - 15:42

IJsselmeer Ziekenhuizen slankt af vanwege dreigend begrotingstekort

Emmeloord/Lelystad

De IJsselmeerziekenhuizen gaat, om haar begroting voor 2007 sluitend te krijgen, vanaf begin volgend jaar afslanken. Doel is om de organisatie gezond te houden, waarbij het aantal medewerkers en werkruimtes passend gemaakt wordt bij het aantal patiënten dat gebruik maakt van de IJsselmeerziekenhuizen. Dit heeft IJsselmeerziekenhuizen woensdag bekendgemaakt.

De afslanking betekent geen bezuiniging. Wel een effectievere inzet van medewerkers en werkruimtes. Het ingezette beleid van het ziekenhuis wordt gewoon voortgezet. Dat betekent dat de IJsselmeerziekenhuizen blijft investeren in kwaliteit, de bereikbaarheid van veilige zorg op beide ziekenhuislocaties, goed geschoolde medewerkers, moderne apparatuur en in het verbeteren van de dienstverlening aan patiënten, bezoekers, huisartsen en andere relaties.

Ook in de gezondheidszorg heeft de marktwerking haar intrede gedaan. Een ontwikkeling die al een paar jaar aan de gang is en waar alle ziekenhuizen in Nederland mee te maken hebben. Patiënten kiezen steeds vaker zelf waar ze welke zorg willen afnemen.

Ziekenhuizen moeten actief aan hun aantrekkelijkheid werken als aanbieder van tweedelijnszorg. Dat betekent dat veel ziekenhuizen in Nederland te maken hebben met een verminderd aantal patiënten en daarmee een stagnerende productie. Dat geldt ook voor de IJsselmeerziekenhuizen.

Te weinig patiënten maakten gebruik van het ziekenhuis, terwijl dezelfde kosten gemaakt moeten worden voor medewerkers, apparatuur en gebouwen. Door te kijken naar andere vergelijkbare ziekenhuizen is bepaald wat een efficiënte inzet van medewerkers en middelen is. Om te zorgen voor een gezonde financiële situatie, gaat de IJsselmeerziekenhuizen maatregelen nemen om af te slanken.

Welke maatregelen dat zijn, wordt nu nog uitgewerkt. De precieze maatregelen om daar te komen, zullen eind januari duidelijk zijn.
Provincie:
Tag(s):