donderdag, 28. september 2006 - 13:24

Illegale windmolens van € 800.000,- moeten weg

Emmeloord

Een ondernemer die aan de Espelerringweg twee windturbines heeft geplaatst zonder vergunning, moet deze voor 4 februari 2007 verwijderen. Iedere week dat de twee windmolens na deze datum blijven staan, kost hem € 50.000,00. De dwangsom kan oplopen tot € 800.000,00 totaal. Dit meldt de gemeente Noordoostpolder.

De plaatsing van de windturbines druist in tegen het gemeentelijk beleid van 1999. Hierin is vastgesteld dat turbines alleen langs de dijken mogen komen, in een windmolenpark. Dit om het bijzondere karakter van de Noordoostpolder, met heldere structuren en veel open ruimte, niet teveel aan te tasten.

In het beleid staat ook dat al bestaande molens kunnen blijven staan, maar dat er geen nieuwe gebouwd mogen worden. De eigenaar van de twee turbines had aan de Espelerringweg al twee windmolens. In 2004 heeft hij deze afgebroken en twee nieuwe hogere windmolens geplaatst, op een andere plaats op het erf.

De eigenaar is in het voorjaar van 2004 zonder vergunning begonnen met de bouw van de twee nieuwe turbines. Toen dat geconstateerd is, heeft de gemeente een dwangsom opgelegd om de bouw stil te leggen. Ondanks deze bouwstop is de eigenaar doorgegaan met bouwen.

Hij maakte ondertussen bezwaar tegen het besluit van de gemeente. Dit bezwaar is in augustus 2004 ongegrond verklaard door de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Noordoostpolder. Daarop ging de eigenaar in beroep bij de rechtbank. Enkele dagen voor de geplande beroepzitting, eind 2005, heeft de eigenaar besloten de zaak in te trekken.

Nu de rechtszaak niet doorgaat, sommeert de gemeente de eigenaar om de twee turbines weg te halen. De opgelegde dwangsom van € 800.000,- komt in grote lijnen overeen met de bouwkosten van beide windmolens.
Provincie:
Tag(s):