dinsdag, 31. oktober 2006 - 10:06

In de rij voor eerste aardgas-tankstation in Noord-Nederland

Leeuwarden

Dinsdag wordt het eerste aardgastankstation in Noord-Nederland in Leeuwarden in gebruik genomen. Het station van DutCH4 is de eerste uit van een netwerk van tien stations, dat in Noord-Nederland de komende jaren wordt gerealiseerd.

In Europa rijden al tienduizenden auto’s op aardgas. In Nederland nog niet. De partijen DutCH4 leverancier van aardgasstations, de Gasunie, Energy Valley en de gemeente Leeuwarden gaan hier verandering in brengen. Door de kracht van deze vier partijen is er een subsidie van twee miljoen binnengehaald om tien stations in Noord-Nederland te realiseren.

Aardgas is op dit moment de schoonste brandstof. Op 1 januari 2007 start de gemeente Leeuwarden een actieprogramma voor alternatieve brandstoffen. Dit is niet alleen aardgas (CNG) maar ook Bio-ethanol, Biogas, Pure Plantaardige Olie (PPO) en waterstof (H2). Vanaf 1 januari 2007 komt er voor 40 particulieren een subsidie van € 1.000,- beschikbaar voor de aanschaf of ombouwkosten van een personenauto op een alternatieve brandstof. Deze particulieren kunnen daarnaast één jaar lang gratis parkeren in de binnenstad. DutCH4 biedt de eerste 25 kentekens die aardgas tanken aan de Icarusweg 5A een jaar lang gratis tanken tot een afstand van 20.000 km aan. Dit geldt voor particulieren en bedrijven.
Provincie:
Tag(s):