vrijdag, 8. september 2006 - 15:02

In helft grote steden nog geen kenteken bromfiets

Den Haag

In de vier grote steden heeft de helft van de bromfietsen nog geen kenteken. Rotterdam (44%), Amsterdam (48%), Utrecht (51%) en Den Haag (52%) blijven daarmee flink achter op de rest van Nederland. De RDW heeft tot september ruim 432.000 bromfietskentekens afgegeven. De provincie Limburg scoort het best, daar heeft al 93% van alle bromfietsen een kenteken. Flevoland scoort het laagst met 56%. Het landelijk gemiddelde ligt op 75%.

Aangezien er maandelijks meer brommers naar de schouwer worden gebracht dan vooraf was ingeschat, heeft de RDW het verwachte aantal te kentekenen bromfietsen in Nederland bijgesteld van 500.000 naar 570.000. Dat betekent dat de komende maanden nog 138.000 bromfietseigenaren dit kenteken moeten aanvragen. De RDW probeert hen deze maand met radiospotjes en banners op internet op tijd over de streep te trekken.

Tot en met 31 oktober kan het kenteken eenvoudig via een schouwing bij een bromfietshandelaar in de buurt en een aanvraag op het postkantoor geregeld worden. Vanaf 1 november kun je alleen nog maar na een keuring een kenteken krijgen. Zo'n keuring is alleen mogelijk bij één van de zestien keuringstations van de RDW en kost meer dan honderd euro.

Vanwege mogelijke drukte kan de RDW na 31 oktober niet meer garanderen dat het kenteken voor 1 januari verstuurd wordt. Na 1 januari 2007 mag een bromfiets zonder kenteken niet meer op de openbare weg komen.
Het kenteken is verplicht voor alle eigenaren van brommers, snorfietsen, brommobielen, solexen en andere typen bromfietsen. De eerste stap daarvoor is een schouwing waarbij merk, type, framenummer en typegoedkeuringnummer worden opgenomen.

In Nederland kan deze schouwing op 1526 locaties plaats hebben, vooral bij bromfietshandelaren. Bromfietseigenaren die na 1 januari 2007 zonder kenteken op de openbare weg komen, riskeren een boete van 140 euro.

Van alle provincies heeft Zuid-Holland met een aantal van 87.814 de meeste brommers met een kenteken. Van alle steden heeft Amsterdam met 12.652 er de meeste. In de zuidelijke provincies is het aantal afgegeven kentekens naar verhouding het grootst. In Limburg heeft 93% van alle bromfietsen een kenteken, in Noord-Brabant 85% en in Zeeland 84%. Het noorden doet het met 66% voor Groningen, 65% voor Friesland en 59% voor Drenthe naar verhouding het slechtst.
Provincie:
Tag(s):