zaterdag, 2. december 2006 - 22:19

Inbreker verschanst zich uren op dak

Amsterdam

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 19-jarige man door een arrestatieteam van de politie aangehouden nadat hij zich enkele uren op het dak van een pand aan de Prinsengracht had verschanst. Voorafgaand aan de arrestatie vond een achtervolging over de daken plaats, werd een politiebemiddelaar ingezet en ondernam de brandweer een poging om de man van het dak te halen. De man is inmiddels ingesloten en wordt verdacht van inbraak.

Even rond halftwee zagen bewoners hoe een man via een bouwsteiger aan de Vijzelgracht/Prinsengracht richting enkele woningen klom. Gealarmeerde agenten klommen de man, ondanks de stromende regen achterna, waarna een achtervolging over de daken begon. Op het dak aan een pand van de Prinsengracht verschanste de man zich en was het voor de agenten te gevaarlijk om een arrestatiepoging te doen. Omdat het op de daken gevaarlijk glad was, het niet duidelijk was wat hij wilde of hoe hij er fysiek en psychisch aan toe was werd een politiebemiddelaar ingezet.

Ondanks dat er contact gemaakt werd leidde dit niet tot het veilig op de begane grond komen van de verdachte. Toen ook een poging van brandweermensen met een ladderauto op niets uitdraaide werd besloten om een arrestatieteam in te zetten.

Even voor zes uur lukte het de leden van het arrestatieteam de verdachte in te rekenenen en veilig op de grond te zetten. Bij de aanhouding maakte het team gebruik van een knalgranaat en waren alle leden aangelijnd en gezekerd.(veiligheidsvoorzieningen voor het werken op hoogte) Ook de verdachte werd direct gezekerd en voorzien van een veiligheidslijn toen hij onder controle was. In een politiebureau is de man door ambulancepersoneel onderzocht.
Provincie:
Tag(s):