dinsdag, 15. augustus 2006 - 8:43

Indisch erfgoed in Apeldoorn

Apeldoorn staat de komende weken in het teken van het Indisch erfgoed. Na de succesvolle tentoonstellingen in 2004 in het Stadhuis en in 2005 in CODA is er voor dit jaar een breed en gevarieerd programma over dit onderwerp samengesteld. Daarmee wil de organisatie belangstelling wekken voor de rijkdom van het Indisch erfgoed vanuit historisch perspectief en de betekenis ervan voor de toekomst.

De ‘Indische zomer’ gaat van start met de tentoonstelling “Indisch erfgoed vroeger en nu� die op vrijdag 18 augustus 2006 aan het eind van de middag wordt geopend in het Stadhuis. In woord en beeld wordt de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië van 1602 tot 1962 gepresenteerd. Onderdeel is een expositie over de ondersteuning die Apeldoorn verleent aan Banda Aceh na de tsunami van december 2004. De tentoonstelling uit 2004,

“Het Indisch Erfgoed Apeldoorn�, is op veler verzoek nog eens in het Stadhuis te bezichtigen. De drie tentoonstellingen zijn op 18 augustus van 18 tot 20 uur voor het publiek te bezichtigen, op de overige dagen tijdens kantooruren.

Over het Indisch erfgoed zijn er in de periode van 21 augustus tot 14 september acht lezingen in het Stadhuis en in CODA. Inleiders van naam vertellen over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië (van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) tot aan de moderne tijd), over de literatuur, over gebruiken en gewoonten, over Banda Aceh en over Nieuw Guinea. In CODA en zijn filialen zijn er in die periode workshops en doe-activiteiten met onder meer uitleg over krissen en kruiden. Op 13 september is er een grote Indische en Molukse boekenmarkt opgeluisterd met een koffie- en lunchconcert in CODA en worden er Molukse gedichten voorgedragen.

In Podium en Filmtheater Gigant draaien in de periode van 22 tot 30 augustus historische films over Indonesië. Op 1 september geeft Yvonne Keuls samen met Coen Pronk er een bijzondere voostelling van haar theaterstuk “Mevrouw mijn moeder�.

In het kader van de Indische zomer heeft ACCRES in park Berg en Bos zandsculpturen onder de titel “Betoverend Indonesië� laten plaatsen. Schitterende kunstwerken, vervaardigd door 25 internationaal vermaarde zandbeeldhouwers, hebben de geschiedenis en cultuur van Nederlands-Indië en het moderne Indonesië in beeld gebracht. De zandsculpturen zijn tot en met 27 augustus te bezichtigen.

Onder coördinatie van de werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn hebben CODA, ACCRES, Gigant, de Stichting Evenementen Apeldoorn (SEA) en de gemeente Apeldoorn de handen ineen geslagen om het programma over het Indisch erfgoed gestalte te geven. De sectie Indonesië van Radio Nederland Wereldomroep gaat met actuele uitzendingen en discussieprogramma’s uitgebreid aandacht schenken aan de diverse activiteiten.
Provincie:
Tag(s):