donderdag, 7. december 2006 - 9:37

Inflatie licht gestegen

Amsterdam

De inflatie is in november 2006 uitgekomen op 1,0 procent. Dat is iets hoger dan in oktober. Toen lagen de consumentenprijzen 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie in oktober was de laagste sinds maart 1989. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

De lichte stijging van de inflatie in november is vooral een gevolg van de prijsontwikkeling van benzine. De benzineprijzen bereikten dit jaar in juli hun hoogste punt en dalen sindsdien gestaag. De daling in november 2006 was echter een stuk kleiner dan in november van vorig jaar. Hierdoor nam de inflatie iets toe. In november was de benzine 1,7 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl dat in oktober nog 6,3 procent was.

Ook de prijzen van voedingsmiddelen hadden een licht opwaarts effect op de inflatie. De prijzen van verse groenten lagen flink hoger dan een jaar eerder. Daarentegen hadden de prijzen van aardappelen een inflatieverlagend effect. Ook de prijzen van communicatie en kleding drukten de inflatie.
Categorie:
Tag(s):