vrijdag, 12. mei 2006 - 10:53

Informatie-uitwisseling in Haagse binnenstad

Den Haag

Politieagenten, particuliere beveiligers en HTM-medewerkers gaan onderling informatie over winkeldieven en andere overlastgevers uitwisselen. Doel is een afname van de criminaliteit/overlast en een verbetering van het veiligheidsgevoel, de hoogste prioriteiten van het gemeentebeleid.

Drie keer per week komen de deelnemers bijeen om foto’s te tonen en elkaar te informeren over gearresteerde en vrijgelaten personen, vermissingen en evenementen. Volgens de gemeente Den Haag, die een daling van de criminaliteit en overlast, en een verbetering van het veiligheidsgevoel als een van de hoogste prioriteiten van het gemeentebeleid heeft gemaakt, voldoet de collectieve uitwisseling aan de privacyvoorwaarden.

Vorig jaar voerden Haagse ondernemers ook al – met succes – een collectief winkelverbod in voor veelplegers. Later volgden parkeergarages dat voorbeeld met een verbod voor stelselmatige autokrakers.

Het Verbond van Verzekeraars juicht het initiatief in Den Haag toe. “Informatie-uitwisseling tussen publieke en private partijen is van cruciaal belang in de aanpak van (verzekerings)criminaliteit. De huidige wetgeving leidt in de praktijk echter geregeld tot verwarring en terughoudendheid bij de politie als het gaat om de vraag welke gegevens onder welke condities kunnen worden gedeeld�, aldus beleidsmedewerker Ferdinand Soeteman. Hij benadrukt dat het Verbond onder andere met de politie en het Openbaar Ministerie een actieve lobby heeft gevoerd om hier meer duidelijkheid over en mogelijkheden voor te krijgen. “Dat heeft geresulteerd in een aanpassing van de Wet politieregisters per 1 januari 2007.�
Provincie:
Tag(s):