maandag, 15. mei 2006 - 14:47

Inge de Bruijn informeert voorbijgangers bij de campagnestart van ‘Wijs op reis’

Den Haag

Veel Nederlanders hebben tijdens hun vakantie wel eens problemen ondervonden die voorkomen hadden kunnen worden als zij zich vooraf beter hadden voorbereid. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau MeMo² in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft uitgevoerd onder 890 Nederlanders.

Uit het onderzoek blijkt dat avontuurlijke reizigers zich vaak beter voorbereiden dan minder avontuurlijke reizigers. Daar staat tegenover dat de veiligheidssituatie bij hun voorbereiding niet voorop staat: die denken zij ter plekke in te kunnen schatten en komen daardoor vaker in de problemen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 23% te maken heeft gehad met ziekte die voorkomen had kunnen worden door een goede voorbereiding. Andere Nederlanders kregen door gebrekkige voorbereiding te maken met criminaliteit (10%) of problemen met de geldende normen en waarden in hun vakantieland (9%). Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen zich vooraf beter informeren dan mannen. Zij zijn dan ook beter dan mannen op de hoogte van de risico’s in een land.

Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de lancering van de ‘Wijs op reis’ campagne 2006. Met deze campagne met als thema ‘Doe voor vertrek de bestemmingscheck’ wijst het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse reizigers op het belang van een goede reisvoorbereiding en de mogelijkheid om voor vertrek eerst de actuele informatie over het vakantieland te checken op www.wijsopreis.nl. In de reisadviezen – die op deze site te vinden zijn – wordt belangrijke informatie gegeven over veiligheidssituaties, zoals maatschappelijke en politieke onrust, terroristische dreigingen, criminaliteit en bepaalde ziekten.

Daarnaast geeft ‘Wijs op reis’ de reiziger informatie over wat een ambassade of consulaat wel of niet voor een landgenoot in problemen kan doen.
Provincie:
Tag(s):