zaterdag, 13. mei 2006 - 20:56

Ingetogen herdenking Vuurwerkramp

Enschede

Met een korte, ingetogen herdenking stonden nabestaanden, belangstellenden en inwoners voor de zesde keer stil bij de Vuurwerkramp die op 13 mei 2000 Enschede voorgoed veranderde. Na de voordracht van het gedicht "Enschede huilt" van Willem Wilmink en een korte toespraak door burgemeester Den Oudsten legden de aanwezigen voor de eerste keer bloemen bij het monument "Het verdwenen huis tussen hemel en aarde".

De toespraak van burgemeester Den Oudsten drukken wij hierbij integraal af.

Geachte aanwezigen,
Vandaag staan we hier…………
met elkaar,
stil en met gebogen hoofd.
We herdenken 13 mei 2000.
Een dag die zo zonnig begon en zo verschrikkelijk eindigde.
Een dag waarop mensen hun geliefden verloren en velen hun woning, hun thuis kwijtraakten.
Een dag die we ons herinneren.
Een dag die we willen blijven gedenken.
Omdat verdriet om het verlies van geliefden niet voor even is.
Niet voor één jaar maar voor altijd.
Niet altijd met dezelfde heftigheid en niet voor iedereen op dezelfde manier. Omdat het verdriet om dat wat er was en wat met moeite opnieuw opgebouwd moest worden, huizen, bedrijven een gemeenschap niet voor even is maar voor altijd.

Vandaag herdenken we voor de eerste keer bij dit monument met de treffende titel “Het verdwenen huis tussen hemel en aarde�.
Dit eenvoudige monument, geboren uit de vlam van hoop en moed. In al haar eenvoud is het een blijvende plaats waar ieder op zijn eigen wijze kan blijven gedenken.
Vandaag, 13 mei krijgt ‘het huis’ even een nieuwe betekenis door onze bloemen, onze kransen en door de aandacht en de woorden die we spreken. De rest van het jaar biedt dit huis gastvrijheid aan iedereen die even stil wil staan, even tot rust wil komen en met zijn gedachten wil zijn
bij die ene dag.
Provincie:
Tag(s):