woensdag, 6. september 2006 - 14:01

Inspectie onderzoekt treinbotsing Amersfoort

Amersfoort

De Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzoekt de oorzaak van de botsing op dinsdagochtend 5 september tussen een rangeerlocomotief en een reizigerstrein op station Amersfoort. Het onderzoek zal naar verwachting binnen enkele maanden worden afgerond.

De reizigerstrein, met bestemming Alkmaar, was aan het vertrekken toen deze in botsing kwam met de locomotief. De treinen ontspoorden niet. Beide locomotieven raakten beschadigd. Bij het ongeval vielen tien lichtgewonden, waaronder de beide machinisten en conducteur.

Uit het jaarbericht van de inspectie blijkt dat 126 reizigers in 2005 verwondingen opliepen door ongevallen op het spoor. Verreweg de meeste betrokkenen (119) raakten lichtgewond. Zeven anderen stonden te boek als zwaargewond en verbleven minstens 24 uur in het ziekenhuis. Sinds 1988 zijn er geen doden onder treinreizigers te betreuren door treinbotsingen.

De Tweede Kamer is in 2003 toegezegd dat het aantal gewonde reizigers door treinongevallen in 2010 maximaal 51 per jaar mag bedragen. Dat zou een halvering inhouden. De inspectie verwacht niet dat dit jaar dit streefcijfer gehaald zal worden. Alleen al bij het treinongeval op 24 juni in Maastricht vielen veertig gewonden.
Provincie:
Tag(s):