zaterdag, 26. augustus 2006 - 10:56

Installatie I’ve been watching you

Tilburg

Vrijdag is het kunstwerk van Geert Mul getiteld I've been watching you officieel gepresenteerd aan de Spoorlaan in Eindhoven. Het kunstwerk is 234 meter lang en bestaat uit beelden van Tilburgse bewakingscamera´s. De Rotterdamse kunstenaar Geert Mul (1965) omschrijft zijn werk als ‘een monumentaal stadslandschap van Tilburg’. I’ve been watching you is een collage van beelden van Tilburgse bewakingscamera’s.

Burgemeester Ruud Vreeman gaf de kunstenaar toestemming om onder strikte condities de beelden te zien en vervolgens te bewerken tot een kunstwerk. Uiteraard mochten mensen niet herkenbaar in beeld komen.

Mul stopte 6000 camerabeelden in een database en liet er door hem zelf ontwikkelde software op los. De software selecteert en sorteert beelden op vorm, structuur, helderheid en contrast. Vervolgens heeft hij beelden met dezelfde eigenschappen gegroepeerd en in ‘golven’ uitgezet over de lengte van het kunstwerk. Zo is er een complex, maar visueel coherent beeld ontstaan. Het kunstwerk bestaat uit twee lagen.

Voor de voetganger aan de spoorkant, zijn de afzonderlijke beelden waaruit het kunstwerk is opgebouwd herkenbaar. De kijker aan de overkant van de Spoorlaan ervaart het kunstwerk meer als één geheel.
Provincie:
Tag(s):