woensdag, 13. december 2006 - 12:05

Installatieprojecten in Nepal allemaal geslaagd.

Friesland

De op 11 oktober vertrokken groep leerlingen van ROC Friese Poort met docent en bestuurslid van de Stichting Installatietechniek Friesland voor Nepal hebben alle gestelde doelen bereikt.

De groep is kortgeleden weer uit Nepal teruggekeerd met een zeer voldaan gevoel. Hoewel het besef er ook is, dat het maar een druppel op een gloeiende plaat is, zijn toch voor een aantal Nepalezen en met name kinderen een aantal elementaire dingen verbeterd.

Zo heeft b.v. het dorp Musahar, ondersteund door de gelijknamige stichting uit Heerenveen, in plaats van een handpomp, nu een watertorentje. Dit watertorentje is door de mensen ter plaatse gemaakt en de leerlingen hebben vervolgens een waterleidingsysteem aangelegd, zodat er nu per twee huisjes een waterkraan is. Daarnaast kunnen de toiletten, in plaats van met een kannetje water, nu met een kraan doorgespoeld worden.

De eerste hulppost, waar door de Stichting Nepal Pariwar een etage bovenop gebouwd is, krijgt nu een beetje de functie van een ziekenhuisje. Was er tot nu toe geen toiletvoorziening en geen warmwater, nu zijn er een drietal toiletten, een douchevoorziening en twee wastafels gemaakt. Hierdoor kunnen, indien nodig, patiënten ook blijven overnachten.

In een schooltje waar blinde kinderen worden opgevangen, kunnen deze kinderen nu met warmwater douchen. De leerlingen van ROC Friese Poort hebben een zonnecollector op het dak geplaatst en een volledig leidingsysteem aangelegd. De kinderen, maar ook de begeleidsters waren de koning te rijk met het heerlijke warme water.

Het laatste project was de bouw van een toiletgebouwtje bij een school waar ca. 450 kinderen les krijgen. Hadden ze tot voor kort hier maar drie toiletten voor de hele school en plasten de jongens tegen een jutezak op een betonplaat, nu hebben ze de beschikking over een nieuw toiletgebouw met een gescheiden ruimte voor meisjes en jongens. Alles keurig betegeld zodat het goed schoongehouden kan worden en voorzien van elk een tweetal wastafels zodat ook een betere hygiëne mogelijk is.

De projecten zijn financieel mogelijk gemaakt door Uneto/Vni, de branchevereniging voor installatietechniek, ROC Friese Poort, Energieservice Friesland en door vele andere goede gevers. Bovendien wordt het bij elkaar gesponsorde bedrag, nog eens verdubbeld door NCDO, het Nederlands Centrum voor Duurzame Ontwikkeling.

Al met al kan op een geslaagde missie teruggekeken worden wat zeker voor herhaling vatbaar is. Alle leerlingen hebben aangegeven een volgende keer graag weer mee te willen. Als u meer wilt weten, kijk dan op www.sifvn.nl.
Provincie:
Tag(s):