maandag, 10. april 2006 - 19:16

Internationaal netwerk mensen-smokkelaars blootgelegd

Amstelveen

De recherche en de Koninklijke Marechaussee hebben in een onderzoek naar mensensmokkel zeven personen aangehouden. Dit maken de verschillende instanties maandag bekend in een gezamenlijk persbericht. De verdachten waren de Nederlandse schakel in een internationaal netwerk dat Indiase jongens tegen betaling illegaal Europa binnenbrengt.

Hierbij maakten zij gebruik cq. misbruik van de Nederlandse asiel procedure voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s). Het onderzoek werd opgestart nadat 98 AMA’s spoorloos waren verdwenen uit asielzoekerscentra.

Vandaag hield het onderzoeksteam in Nieuw Vennep een 42-jarige man en een 35-jarige vrouw aan. Zij worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij mensensmokkel. Op 20 februari hield het onderzoeksteam op het Centraal Station in Amsterdam al een belangrijke verdachte in dit internationale netwerk aan, een 49-jarige man uit India. Hij had die dag opdracht uit India gekregen om een minderjarige asielzoeker uit een opvanghuis in Waalwijk op het vliegtuig naar Italië te zetten.

In het AZC Oisterwijk werd een 18-jarige asielzoeker voor betrokkenheid bij mensensmokkel. Vervolgens is op 4 april te Dokkum een 19 jarige asielzoeker aangehouden Ook zij zouden diensten hebben verleend binnen dit netwerk van mensensmokkelaars. Een Nederlander uit Tilburg werd reeds op 16 februari aangehouden op het station in Roosendaal toen hij twee AMA´s op de trein naar Frankrijk zette.

De politie en de Marechaussee zijn begin november 2005 met het onderzoek gestart nadat er sinds oktober 2004 98 AMA’s uit AZC’s waren verdwenen. Alle AMA’s waren Indiase jongens in de leeftijd van 13 tot 18 jaar.

In de periode van het onderzoek verdwenen nog eens 27 AMA’s uit het AZC in Oisterwijk. Tijdens het onderzoek is gebleken dat deze AMA’s uit eigen beweging het AZC verlieten om naar Frankrijk of Italië te worden gesmokkeld. De organisatie heeft haar wortels liggen in India.

Hier betaalden de families van de jongens hoge bedragen aan de ‘reisorganisatie’ om hun zonen naar Europa te laten brengen. Eenmaal bij aankomst in Nederland geen paspoort of enig ander identificatiebewijs bij zich, zeiden geen ouders meer te hebben en gebruikten een valse naam. Veel van hen gaven een lagere leeftijd op. Op deze gronden konden zij in aanmerking komen voor de AMA-procedure.

Een AMA mag in Nederland blijven tot hij/zij meerderjarig is. Daarna kan een definitieve verblijfsvergunning worden verstrekt. Gedurende het onderzoek werd samengewerkt met de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, Koninklijke Marechaussee Schiphol, de Vreemdelingenpolitie Kennemerland en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.
Provincie:
Tag(s):