zondag, 11. juni 2006 - 13:52

Internationale drugsactie boekt resultaten

Regio

De opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben in de avond- en nacht van 10 op 11 juni een gezamenlijke internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de Etoile-actie van de afgelopen nacht werden in België o.a. 7,5 kg softdrugs, 172 gr. Cocaïne, 1 kilo heroïne, 1 kilo versnijdingmiddel en 20 slag en steekwapens inbeslag genomen. Mogelijk afgeschrikt door de massieve controles in België werden bij de naar Frankrijk, België en Luxemburg terugkerende drugstoeristen maar minimale hoeveelheden drugs aangetroffen.’

Dankzij het nieuwe Benelux-verdrag over politie-samenwerking kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij de actie van vorige nacht zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en gewestwegen, in treinen en in drugspanden.

De samenwerking tussen de deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de verdere strijd tegen drugs. Aan de actie in Nederland hebben 80 medewerkers van de regiokorpsen in Zuid-Nederland, Rotterdam-Rijnmond, het Korps Landelijke Politiediensten, de Douane en de Koninklijke Marechaussee deelgenomen.

In België zijn ongeveer 260 medewerkers van de Federale- en Lokale Politie en van de Douane ingezet. Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met ongeveer 50 opsporingsambtenaren. In België is gecontroleerd in de grensstreken boven Gent, Antwerpen, Turnhout, en in de regio Luik. De Federale Politie heeft de Wegpolitie en de Spoorwegpolitie ingezet langs de autosnelwegen en op 10 treinen.

In Nederland waren de acties gericht op zowel het inkomend als uitgaande verkeer en vond plaats op de verkeersassen naar en van het zuiden. Inkomend gebeurde dit onder andere in en rond Maastricht en Rotterdam. De politie observeerde de deelnemers personen en voertuigen waarvan het vermoeden bestond dat ze Nederland in reisden om harddrugs of grotere hoeveelheden softdrugs te kopen.

Bij controles van de hogesnelheidstrein Thalys werd gebruik gemaakt van drugshonden. Bovendien controleerden Nederlandse en Franse douanemedewerkers het vliegverkeer vanaf secundaire vliegvelden in Nederland naar met name secundaire vliegvelden in Frankrijk.
Provincie:
Tag(s):