woensdag, 7. juni 2006 - 11:02

Internationale milieufraude opgespoord

Eindhoven

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft dinsdag drie personen aangehouden en in verzekering gesteld voor milieumisdrijven met afvaltransporten tussen Nederland en China.

De afgelopen jaren heeft de VROM-inspectie bij een metaalafvalverwerkingsbedrijf in Heeze meerdere malen overtredingen geconstateerd en beboet. De betreffende onderneming hield zich niet aan de internationale transportregels voor het overbrengen van afvalstoffen. Dit gaf aanleiding voor de recherche om een uitgebreid onderzoek in te stellen. Hieruit bleek dat de onderneming grote hoeveelheden afvalstoffen voor verwerking aanbood aan China. Veel transporten werden uitgevoerd zonder de vereiste kennisgevingen. Bovendien werd valsheid in geschrifte gepleegd als men kennisgevingen wel indiende. Door deze praktijken had de overheid geen zicht op de juiste ontvangst en verwerking van de afvalstoffen in China. Tijdens doorzoeking van de onderneming werd de administratie in beslag genomen. Hieruit kreeg het onderzoeksteam bevestiging van de gepleegde frauduleuze praktijken.

Twee van de aangehouden verdachten zijn een man uit Geldrop en een vrouw uit Bladel. Het betreft de directeur en een medewerkster van de frauderende onderneming. De derde verdachte is een man uit Vinkenveen. Hij is medewerker van een transportonderneming uit Montfoort, die de transporten in opdracht uitvoerde. Betrokkenen worden verdacht van valsheid in geschrifte en sluikhandel. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):