donderdag, 22. juni 2006 - 11:08

'Internet-bedreigingen steeds minder zichtbaar'

Utrecht

Internetbedreigingen zijn steeds minder zichtbaar. Het feit dat bedreigingen minder zichtbaar en daarmee onbekender zijn, kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid bij pc-gebruikers. Dat stelt Trend Micro, expert op het gebied van netwerkantivirus- en internetcontentbeveiligingssoftware donderdag.

Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van infecties. Zo wordt momenteel 70 procent tot 80 procent van alle spam verstuurd door bots op pc's van onwetende gebruikers. Deze bots installeren zich hoofdzakelijk op thuiscomputers en transformeren deze in zogenaamde zombies. Hiermee zijn deze pc's te gebruiken voor uiteenlopende criminele activiteiten.

Grootschalige virusuitbraken lijken zich niet langer voor te doen. De laatste echte uitbraak was 'Melissa' in 1999. Alle volgende uitbraken die grote bekendheid verwierven, zoals ILOVEYOU en Sasser, werden veroorzaakt door wormen. Volgens recente cijfers van Trend Micro bevindt zich op dit moment meer malware op de computer dan ooit tevoren. Veel bedreigingen worden momenteel hoofdzakelijk voor commerciële doeleinden ontwikkeld.

Trend Micro heeft drie tips om pc-infecties te voorkomen.
1. Installeer/download nooit programma's van onbekende of vaag aandoende websites.
2. Klik nooit op e-mailberichten die van een bank afkomstig zijn. Bankinstellingen nemen zelden of nooit via e-mail contact op met hun klanten.
3. Zorg er altijd voor dat antivirusprogramma's up-to-date zijn.

"Malware-schrijvers doen er alles aan om niet op te vallen, omdat mensen hun pc dan beter zullen beschermen tegen specifieke bedreigingen", zegt Raimund Genes, CTO van Trend Micro. "Deze verbeterde bescherming zorgt ervoor dat kwaadwillenden bijvoorbeeld geen toetsaanslagen meer kunnen registreren om op die manier banknummers en pincodes te achterhalen.

Voor internetters en bedrijven is het van groot belang om systemen voortdurend bij te werken en antivirus- en antimalware-programma's, en andere beveiligingsmechanismen up-to-date te houden."

Trend Micro biedt met HouseCall een gratis oplossing om een pc te scannen op virussen, spyware en andere bedreigingen. Deze is te downloaden via http://housecall.trendmicro.com
Categorie:
Tag(s):