vrijdag, 30. juni 2006 - 22:55

Italië eenvoudig naar halve finale tegen Duitsland

Italië heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales. Oekraïne werd met 3-0 aan de zegekar gebonden. Aantrekkelijk was het zeker niet, maar wel efficiënt.

Wat vooraf werd gevreesd- dat beide ploegen op de nul zouden spelen- klopte gedeeltelijk in de eerste helft. Oekraïne liet de Italianen komen en laat dat nou net niet het spelletje zijn dat ze graag spelen. Toch ging de 'Squadra Azzuri' in de beginfase fanatiek op de zoek naar de openingstreffer. Nadat eerst Mauro Camonaresi zijn afstandsschot net naast zag gaan, was het Gianluca Zambrotta die wel doel trof. De rechtsback stoomde op naar voren en haalde doeltreffend uit met zijn linkerbeen.

Oekraïne kon voor de thee geen moment voor gevaar zorgen. Met Andrei Shevchenko en Artem Milevski in de aanval was de Italiaanse verdediging heer en meester.

Pas in de 50e minuut waren de Oost-Europeanen voor het eerst gevaarlijk. Maksim Kalinitchenko kreeg de bal via een stuiter op zijn hoofd en liet Gianluigi Buffon voor het eerst zweten. Hij moest zijn katachtige redding bekopen met hoofdpijn, nadat hij met zijn hoofd tegen de paal stootte. Aan de andere kant was het wel raak.

Net nadat bondscoach Marcello Lippi twee wisselspelers had ingebracht -Oddo en Barone- maakt Luca Toni zijn eerste doelpunt van het toernooi. Hij reageerde alert op een voorzet van Francesco Totti en liet doelman Shovkovski kansloos met een kopbal. Tien minuten later tekende hij ook nog voor zijn tweede doelpunt. Uitblinker Zambrotta brak door aan de linkerflank en stuurde enkele verdedigers van Oekraïne het bos in. Hij ging niet voor eigen succes en legde de bal op een presenteerblaadje voor de inlopende Toni.

Oekraïne ging nog op zoek naar een eretreffer, maar had daar de nodige pech. Eerst werd een inzet van Tymoschuk nog van de lijn gehaald en daarna zag Gusin zijn kopbal op de lat belanden.

Door de winst neemt Italië het dinsdag in Dortmund op tegen Duitsland.
Categorie:
Tag(s):