woensdag, 29. maart 2006 - 20:52

Jan Wolkers ereburger

Texel

Beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers is sinds vrijdag 24 maart 2006 ereburger van Texel.
Directe aanleiding is het feit dat het die dag precies 25 jaar geleden is dat Wolkers en zijn echtgenote Karina op het eiland zijn komen wonen. Het jubileum werd vandaag extra luister bijgezet door de burgemeester van Texel, mevrouw mr. Joke Geldorp-Pantekoek. Tijdens een bezoek aan huize Wolkers verraste zij Jan Wolkers met het ereburgerschap. Deze toonde zich bijzonder vereerd.

Op 10 maart 2005 is met de fractievoorzitters van de raad besproken om een bekende Texelaar op een passend moment tot Ereburger van Texel te benoemen.
De fractievoorzitters hebben aangegeven zich van harte te kunnen vinden in de voorgedragen persoon van Jan Wolkers en om deze op een passend moment tot Ereburger van Texel te benoemen.

Vanuit de rondgebogen ramen van zijn woonkamer kijkt Jan Wolkers uit over en weiland vol Texelse schapen. De schrijver en beeldend kunstenaar woont in 2006 precies 25 jaar op het eiland, bijgenaamd het Gouden Boltje, waar zijn liefde voor natuur en poëzie harmonisch samengaan. Hier kan hij ongestoord werken en ronddwalen. Zijn woorden: “alles wat mooi is, boeit mij� en “ aan alles wat lelijk is, ga ik blindelings voorbij� .

Door het feit dat Jan Wolkers een bekend en beroemd kunstenaar is, en op het eiland woont is voor Texel en geweldige promotie. In zijn interviews en commentaren en zelfs in zijn boeken wordt Texel altijd genoemd en geroemd om zijn mooie natuur. Gezegd kan worden dat Jan Wolkers zich manifesteert als een echte ambassadeur voor het eiland.
Provincie:
Tag(s):