donderdag, 30. maart 2006 - 19:55

Jeroen Zwart STROOIT DE EERSTE ZAADJES

Oosterbeek

Op zaterdag 8 april, zaaien duizenden burgers van bijna 50 Nederlandse plaatsen een stuk grond in met zaden van bedreigde en kwetsbare soorten van bloemen en planten. Ook inwoners van Oosterbeek worden uitgenodigd om een handje mee te zaaien als het begin van een half jaar Bloeiende Kernen: de zichtbare, vrolijke ode aan de biodiversiteit, oftewel de soortenrijkdom in de natuur. In Oosterbeek heb-ben dorpsplatform Oosterbeek en IVN Zuidwest Veluwezoom het initiatief genomen.

De tijdelijke bloemenzee bevindt zich aan de Utrechtseweg hoek Raanhuisstraat (terrein voormalig benzinestation Driessen) De zaden zijn een speciaal mengsel van inheemse akker-kruiden. Op veel plaatsen is de Bloeiende Kern een zomer lang het middelpunt zijn van allerlei evenementen gericht op de rijkdom van de stadse natuur. Tegen het einde van de zo-mer wordt de Bloeiende Kern feestelijk afgesloten met een openbare oogstactie.

De actie Bloeiende Kernen is een burgerinitiatief, dat wordt gecoördineerd door Stichting De Nationale Proeftuin ondersteund door landelijke tuin- en natuurorganisaties zoals IVN Ne-derland en KMTP/Groei & Bloei.

Stichting De Nationale Proeftuin is in 2001 opgericht door een aantal cabaretiers, filmmakers en marketeers om Nederlanders actief te betrekken bij het onderwerp biodiversiteit.

In het bijzonder wordt de ‘wilde’ natuur in de stedelijke omgeving de laatste 50 jaar steeds eenzijdiger. Dit komt, doordat uitlaatgassen via zure regen de bodem nitraatrijker maken en brandnetels, bramen en grassen de oorspronkelijke soorten als de KORENBLOEM, de KEGELSILENE, de WILDE RIDDERSPOOR en de GELE GANZENBLOEM verdringen. En daarmee de bijen en vlinders, waar weer diverse vogels op af komen. De weelderige bloemenzeetjes in de stads- en dorpsharten zullen daarmee een symbool zijn voor de kracht en schoonheid van biodiversiteit. De teruggang van biodiversiteit is sinds het biodiversiteitsverdrag van Rio de Janeiro (1992) aandachtspunt van overheden over de hele wereld.

De Bloeiende Kernen zijn ook een promotie van het succes-volle gratis ruilen van zaden via Internet: www.denationaleproeftuin.nl. Een ideële website voor ‘gratis zaad en goede raad’. Door zaadjes en kennis uit te wisselen kan iedere Nederlander met een tuin of bloembak een elegante en concrete bijdrage leveren aan de biodiversiteit. ‘Het simpelweg delen of uitwisselen maakt de soort minder kwetsbaar. En de natuur is vrijgevig.’, aldus Coen Jutte, direc-teur van De Nationale Proeftuin.
Provincie:
Tag(s):