dinsdag, 25. april 2006 - 8:41

Jeugd vaker slachtoffer van cyberpesten

Maastricht

Pesten via internet en sms'jes komt onder kinderen uit groep 8 en brugklas met grote regelmaat voor.Ouders onderschatten zowel het online-pestgedrag van hun kind als het gepest worden. Dat zijn enkele van de eerste conclusies van het grootschalige onderzoek 'Cyberpesten, big deal?' dat de Open Universiteit Nederland en de GGD Zuid Limburg hebben uitgevoerd. De onderzoeksresultaten worden nog verder uitgediept en genuanceerd in wetenschappelijke artikelen en afstudeerscripties.

Het thema cyberpesten (pesten via internet en sms) is 'hot'. Dat het probleem bestaat, weet iedereen, maar hoe zit het nu echt? Betrouwbare onderzoeksgegevens zijn nauwelijks voorhanden. Daarom hebben de Open Universiteit Nederland en de GGD Zuid Limburg onlangs een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar cyberpesten in de regio Westelijke Mijnstreek. Ruim 1200 kinderen (groep 8 en brugklas) en 850 ouders hebben deelgenomen aan het onderzoek.

De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat in een half jaar tijd 24% van de basisschoolleerlingen (groep 8) en 19% van de brugklassers slachtoffer was van cyberpesten. Zestien procent van de leerlingen bekenden dat ze zelf ook pesten via internet. Schelden, roddelen, negeren, beschuldigen en hacken zijn de meest voorkomende vormen van cyberpesten. Dat cyberpesten vaak anoniem gebeurt, wordt door het onderzoek bevestigd. Bijna 80% van alle leerlingen weet niet wie de dader is.

In Zuid-Limburg is inmiddels lesmatariaal beschikbaar dat zich richt op het voorkomen van cyberpesten. Het lespakket 'Cyberpesten, who cares?' is ontwikkeld door GGD Zuid Limburg, HALT Zuid Limburg, Politie Limburg Zuid en scholengemeenschap Groenewald in Stein.
Categorie:
Tag(s):