vrijdag, 10. februari 2006 - 17:45

Jeugd verbrandt Deense vlag tijdens cartoon protest

Maastricht

Vrijdagmiddag, rond twee uur, verzamelden zich op het Stationsplein in Maastricht zo’n 150 jongeren die demonstreerden tegen de Deense cartoons met betrekking tot de profeet Mohammed. Het is de eerste protest-actie in Nederland gericht tegen de omstreden cartoons.

De groep verzamelde zich eerder op het station, waarna ze een teken kregen om aan de protesttocht te beginnen. Luidkeels uitgerust met spandoeken begaf de groep zich naar Plein 1992. De tocht trok veel aandacht van de omstanders. Protesten in Maastricht komen namelijk niet vaak voor. Ook voor de politie was het even bijpoten om de groep bij elkaar houden.

Twee demonstranten wisten tijdens de optocht in een politieauto te gaan zitten, agenten hadden de jongeren al weer snel uit hun voertuig.

Op Plein 1992 aangekomen werd een vlag met daarop enkele namen in brand gestoken. Er volgde nog wat gejuich en waren enkele korte toespraken. Omstreeks kwart over vier was de demonstratie voorbij en begaven de jongeren zich weer terug naar het Stationsplein om na een slottoespraak van hun woordvoerder, uit een te gaan.

Niet alle van de aanwezige jongeren waren het geheel eens met de demonstratie. Er was geen vergunning voor aangevraagd en een aantal demonstranten lieten zich beïnvloeden door de uitgedeelde pamfletten en hun vrienden. Aldus enkele oudere demonstranten. De meeste van de aanwezige jongeren waren tussen de 14 en 17 jaar oud.
Provincie:
Tag(s):