dinsdag, 2. mei 2006 - 12:01

Jeugdbende schuldig aan maar liefst 75 zaken

Wolvega

Met de aanhouding van 17 jongeren uit Wolvega, in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, heeft de politie maar liefst 75 zaken kunnen oplossen. In maart kreeg de politie zicht op een groep van zo'n 30 jongeren die, in een wisselende samenstelling, zich bezig hielden met vernielingen aan gebouwen en auto's, inbraken in auto's, bedrijven en sportkantines, fietsendiefstal en heling. Acht verdachten zitten nog vast. Maandag is de laatste verdachte, een 18-jarige jongeman uit Wolvega, in zijn woonplaats aangehouden. Hij wordt verdacht van heling.

Begin 2005 begonnen enkele jongeren uit Wolvega met het inbreken in auto's. Omdat deze diefstallen steeds succesvoller verliepen, werd de drang naar meer steeds groter. De groep jongeren breidde zich uit en in wisselende combinaties werd er daarnaast ook bij diverse bedrijven in Wolvege ingebroken. Alle gestolen goederen werden voor weinig geld verkocht aan helers, die ook deel uitmaakten van de groep. Naast inbraken in bedrijven bezocht de groep ook sportkantines in Wolvega en omgeving. Daarbij werden vaak grote vernielingen aangericht, zoals het leegspuiten van brandblussers en het openzetten van de brandkraan om sporen uit te wissen. Maar ook alarmsystemen, ramen en meubilair moesten het daarbij ontgelden. Dat gebeurde onder andere in een sportkantine aan de Kruisstraat in Wolvega en in Munnekeburen.

Door de groep werd in een groot aantal auto's in Wolvega ingebroken. In sommige auto's vaker dan één keer. De jongeren waren niet alleen actief in Wolvega, maar ook in Heerenveen, Nieuweschoot, Lemmer en Steenwijk. Zo werden bij een bedrijf aan de Dracht in Heerenveen vijf computers weggenomen en bij een ander bedrijf in de Minckelersstraat een beamer. In Nieuweschoot werd bij inbraak, in een eetgelegenheid aan de Rotstergaasterweg, een kassa met inhoud weggenomen. Ook in Lemmer werd door de groep een eetgelegenheid bezocht, waarbij voor tienduizenden euro's schade werd aangericht. In Steenwijk werd door de groep een aantal fietsdiefstallen gepleegd en ingebroken in een sportkantine. Ook maakten de jongeren zich in Heerenveen schuldig aan openlijke geweldpleging. Een man die toevallig door de Munniksteeg fietste werd zonder enige aanleiding in elkaar geslagen.

Het onderzoek loopt inmiddels vijf weken en zal nog worden voortgezet. Van de 17 aangehouden jongeren zijn er tien voor de rechter-commissaris geleid. Van twee verdachten is, in verband met studie, de gevangenhouding geschorst. Acht van hen zitten nog in gevangenhouding.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):