maandag, 18. december 2006 - 16:18

Jezus was een Indiaan

Nijmegen

Het Bijbels Openluchtmuseum toont tijdens een speciale winteropenstelling van 16 december 2006 t/m 7 januari 2007 kerstgroepen van over de gehele wereld. Medy van der Laan opende de tentoonstelling als kersvers bestuurslid van het museum; het museum dat vanaf 20 maart 2007 Museumpark Orientalis zal heten.

Het bijzondere aan deze tentoonstelling is de culturele diversiteit: in de getoonde kerstgroepen is Jezus namelijk een Indiaan, een Thai, een Peruaan, een Spanjaard, een Nederlander, maar ook een Palestijn.

De mooiste kerstgroepen zijn dit jaar te zien in het Bijbels Openluchtmuseum van 16 december 2006 t/m 7 januari 2007; ze zijn afkomstig van over de gehele wereld. Vanzelfsprekend is er een Napolitaanse, met de hand gemaakt in de ‘hoofdstad’ van de kerstkribtraditie: het Italiaanse Napels.

Meesterwerken van ‘kerstkunst’ zijn ook gemaakt buiten Europa. In de Peruaanse stad Cusco bijvoorbeeld, waar Hilario Mendivil Velasco zijn kleurige, langgerekte figuren vervaardigde. En in het Midden-Oosten, waar christelijke Arabieren volgens een eeuwenoud procédé fijnzinnige kerstvoorstellingen snijden in parelmoer en olijfhout. Heel bijzonder zijn bovendien de kerstgroepen uit Afrika, met veel gevoel gesneden in glanzend hout; typisch Afrikaans.

Niet alleen de artistieke kwaliteit van de gepresenteerde kerstgroepen maakt de tentoonstelling bijzonder. Ook de internationale herkomst ervan maakt de presentatie verrassend. Want de hoofdpersonen van het kerstverhaal mogen dan vast staan, de uitwerking van het verhaal verschilt in stijl en aankleding van land tot land.

In de houten groep van de Navajo-Indiaan Tom Yazzie uit Arizona is Jezus een Indiaan; in een groep die werd gemaakt in de Provence wandelt Vincent van Gogh rond; in een Thaise groep reizen de koningen met olifant en buffel; in een groep uit Zwitserland staat naast de kerstkrib een waldhoornspeler en in een groep uit Duitsland is Roodkapje als toeschouwster aanwezig. En dan is er nog de Gelderse kerststal van Karl van Beek, waarin het hele verhaal is verplaatst naar de Gelderse Achterhoek.
Provincie:
Tag(s):