donderdag, 8. juni 2006 - 14:40

John de Wolf versus penalty-machine

Delft

Misschien kan de techniek een oplossing bieden voor het Nederlandse gebrek aan succes met het nemen van penalties. Aan de TU Delft maakten studenten Werktuigbouwkunde veertig penaltyschieters. Op dinsdag 13 juni wordt getest of deze machines succesrijker zijn met het nemen van strafschoppen dan oud-voetbalinternational, John de Wolf.

Voor de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde hebben veertig teams van eerstejaarsstudenten van de TU Delft penaltyschieters ontworpen en gebouwd. Tijdens de finale van de Ontwerpwedstrijd, op dinsdag 13 juni, moet blijken welk team de beste strafschoprobot gemaakt heeft.

De machines moeten een voetbal vanaf de penaltystip in de voor een keeper ‘moeilijke’ hoeken schieten. Deze plekken in het doel zijn duidelijk gemarkeerd. De afmetingen van de bal en het doel zijn waarheidsgetrouw.

Elk team heeft vijftien minuten de tijd om zijn machine op te stellen, te oefenen en drie kansen te benutten. Er zijn vier speelvelden voor de ingang van de het gebouw van Werktuigbouwkunde aangelegd. In opeenvolgende rondes wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd.

De teams van de best scorende machines strijden omstreeks 16.15 uur tegen elkaar en tegen John de Wolf in de finale. De prijsuitreiking voor het team van de winnende machine en het team van het beste ontwerp vindt plaats tussen 17.00 en 17.30 uur. De decaan, prof.drs. Marco Waas, zal de ontwerpdag afsluiten

De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun penaltyschieters een geldprijs verdienen.

Het Ontwerp Project vindt dit jaar al voor de tiende keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer ‘kabelfietsen’, waarmee ze langs een kabel verticaal omhoog reden, ‘golfrobots’ en ‘dart-o-maten’.

De ontwerpdag wordt georganiseerd in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Gezelschap Leeghwater nam tien jaar geleden het initiatief tot de ontwerpdag, als aanvulling op het onderwijsprogramma.

Sinds enkele jaren is het project opgenomen in het onderwijs, omdat bleek dat het voor de studenten een nuttige oefening is in het vertalen van een technisch concept naar de echte praktijk. Het is voor eerstejaars de eerste keer in hun studie, dat ze een eigen ontwerp met de daarbij behorende argumentatie en berekeningen in de praktijk testen.

Ze worden niet alleen beoordeeld op de prestaties van hun machine op de wedstrijddag, maar ook op de mondelinge groepspresentatie die ze vooraf moeten houden over hun inventieve ontwerp.

De wedstrijd vindt plaats op dinsdag 13 juni van 9.00 uur tot ongeveer 17.30 uur, op het plein voor het gebouw van Werktuigbouwkunde ( Faculteit 3mE) aan de Mekelweg 2 in Delft. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.
Categorie:
Tag(s):