zaterdag, 4. november 2006 - 20:12

Jong en oud actief tijdens Landelijke Natuurwerkdag

Emmen

Ook dit jaar was de landelijke Natuurwerkdag weer een groot succes. 12.000 vrijwilligers gingen zaterdag 4 november aan de slag op 300 locaties verspreid over heel Nederland. Jong en oud heeft actief meegewerkt op een heerlijke herfstdag: er werd gesnoeid, gezaagd, gehooid, poelen schoongemaakt, wilgen geknot en met takken gesjouwd. Hierdoor is weer veel werk verzet dat de beheerders alleen nooit zo snel kunnen doen.

In de omgeving van Emmen gingen ruim 30 vrijwilligers aan de slag op twee locaties, Emmerschans en Roswinkel. Onder professionele begeleiding konden jong en oud meehelpen met diverse onderhoudswerkzaamheden, zoals het snoeien van struiken. In Emmerschans werd gesnoeid op de oude schans aan de Rondweg. Hier werden kleine opgroeiende boompjes verwijderd om zo de openheid van de Emmerschans te blijven benadrukken. Leden van het IVN en van Scouting Emmen waren hier mee bezig.

In Roswinkel werd gewerkt aan de Lage Wijk. Hier waren Staatbosbeheer en Dorpsbelangen samen in de weer met het maken van wandelpaden en het verwijderen van boompjes bij een ven. De organisatie was in handen van Landschapsbeheer Drenthe.

Dit evenement dat jaarlijks op de eerste zaterdag van de november plaatsvindt, laat een forse groei zien, vooral in het aantal jonge vrijwilligers. Maar liefst 40% van de deelnemers bestond uit kinderen. Hoewel een recent onderzoek aantoont dat de jeugd minder in de natuur komt, blijkt de Natuurwerkdag een grote aantrekkingskracht op deze groep te hebben. Om de natuur in Nederland veilig te stellen is het van belang de jeugd te betrekken bij de natuur. De initiatiefnemers van de Natuurwerkdag hebben hiermee een belangrijk doel van de dag bereikt. Wie als kind natuur en landschap heeft leren waarderen, zal er later immers ook beter voor zorgen, zo blijkt uit onderzoek van St. Veldwerk Nederland.

Voor de kinderen viel er ook naast het werk in de natuur veel te beleven. Op diverse plekken waren kinderactiviteiten georganiseerd. Acteurs van Zoop en Onderweg naar morgen zorgden voor een feestelijke opening op twee grote locaties van Wildzoekers. Scoutinggroepen waren in het hele land actief: er is prunus gezaagd in het bos, opslag verwijderd van heideterreinen en vele paden zijn gesnoeid.

In zes jaar tijd is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een grote nationale werkdag en kon de laatste jaren op 20% procent extra deelnemers rekenen. In 2005 hielpen 10.000 mensen mee in de natuur waaronder veel nieuwe deelnemers. Maar liefst 58% deed voor het eerst mee en 40% had zelfs nooit eerder in de natuur gewerkt. De deelnemers waarderen het fysieke werk, de gezelligheid, het saamhorigheidsgevoel en in de natuur bezig zijn. Op de Natuurwerkdag wordt het belang van natuur en landschap op een onvergetelijke manier onder de aandacht gebracht.
Provincie:
Tag(s):