dinsdag, 24. oktober 2006 - 21:28

Jongen (16) bekent gooien molotovcocktail

Hoogeveen

In een uitgebreid onderzoek, waarin 33 getuigen en betrokkenen werden gehoord, heeft de politie klaarheid weten te brengen in de toedracht naar het gooien van een molotovcocktail tegen een woning. Zeven verdachten zijn aangehouden. Twee van hen bleken niets met de zaak te maken te hebben.

Zaterdagavond 7 oktober werd er vanuit een groep van 10 tot 15 jongeren een molotovcocktail gegooid tegen de gevel van een woning aan de Klaverkamp in Hoogeveen. Ondanks een metershoge steekvlam bleef de schade beperkt omdat de bewoners de brand met een tuinslang blusten.

Op basis van getuigenverklaringen hield de politie kort daarna twee Hoogeveense jongens van 15 en 18 jaar aan. Deze twee bleken in de loop van het onderzoek niets met de zaak te maken te hebben. Ze zijn na een aantal dagen weer in vrijheid gesteld.

Naar aanleiding van de aanhouding van deze jongens meldde zich een 16 jarige jongen uit Hoogeveen op het politiebureau. Hij verklaarde de molotovcocktail te hebben gegooid. Hij werd ingesloten. Het vervolgonderzoek leidde tot de aanhouding van nog vier verdachten van 15 en 16 jaar en allemaal uit Hoogeveen.

Twee verdachten zijn inmiddels geleid voor de rechter commissaris en in voorlopige hechtenis gesteld. Hun voorlopige hechtenis werd daarna onder voorwaarden geschorst. De twee andere verdachten zijn na een uitgebreid verhoor, enkele dagen later weer in vrijheid gesteld.

Tegen de hoofdverdachte wordt proces-verbaal opgemaakt wegens opzettelijke brandstichting waarbij algemeen gevaar voor goederen en personen kon ontstaan. Drie van de vier andere verdachten worden verdacht van het medeplegen dan wel voorbereiden van dit misdrijf. Tegen de vierde verdachte was onvoldoende bewijs.

Het idee voor het gooien van een molotovcocktail ontstond in de bewuste groep jongeren. Men had het al langere tijd op de bewoner voorzien. In de woning van één van de verdachten werd de cocktail gemaakt. De maker ging vervolgens naar huis. De groep met de vier andere verdachten toog naar de woning in de Klaverkamp en keek op afstand toe hoe onder luid gejuich het projectiel tegen de gevel werd gegooid.
Provincie:
Tag(s):