donderdag, 16. november 2006 - 14:38

Jongens aangehouden voor gooien crofty-bommen

Moergestel

Dinsdagavond omstreeks 19.45 uur in de Herengoedstraat zijn twee 14-jarige jongens uit Moergestel aangehouden. De politie kreeg een melding dat de kereltjes crofty-bommen lieten ontploffen. Toen de agenten arriveerden renden de jongens net weg. De plastic tas die één van hen vasthield, werd weggegooid. De politie hield de jongens aan en controleerde de tas. In de tas zaten spullen voor het maken van crofty-bommen.

De jongens zijn meegenomen naar het politiebureau waar ze een verklaring hebben afgelegd. Ze hadden naar eigen zeggen twee bommetjes gegooid. Ze zijn doorverwezen naar bureau HALT.

Een ‘Crofty-bom’ is vernoemd naar de merknaam van een gootsteenontstoppingsmiddel. De politie wijst op de gevaren van het gebruik omdat het niet alleen gevaar of hinder oplevert, maar ook ernstig letsel kan veroorzaken. Door de druk van de explosie en rondvliegende resten bestaat het risico van ernstige verwondingen. Verder bestaat de kans op verbranding van huid, ogen en beschadiging van de luchtwegen door de hete stoom en aanwezige chemische stoffen. Het moment waarop de uiteindelijke knal komt, laat zich moeilijk voorspellen en is daarom een extra risicofactor.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle politieagenten van het korps Midden en West Brabant gewaarschuwd voor deze effecten. De politie treedt op tegen het gebruik en gooien van dit soort ‘bommen’ omdat het gevaarlijk is voor omstanders en degene die het projectiel gebruikt. Daarnaast kan een ‘Cofty-bom’ aanzienlijke schade aanrichten in de omgeving.
Provincie:
Tag(s):