vrijdag, 29. december 2006 - 16:53

Jongeren elke dag zonder toezicht op internet

Amsterdam

Het jongerenonderzoek YoungVotes heeft in de afgelopen maand grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de mediaconsumptie onder 1000 jongeren (13 tot 29 jaar) in Nederland. Zo blijkt onder andere dat jongeren meer tijd per dag besteden aan Internet dan aan het televisie kijken.

Internet wordt intensief gebruikt door jongeren. De meeste jongeren bezoeken het internet elke dag en besteden gemiddeld zo'n 3 uur per dag aan internet. MSN-en is het meest geliefd. Naast MSN-en houden meisjes zich op het web bezig met e-mailen, het bijhouden van profielsites zoals Hyves en MySpace, participeren op forums/discussiesites en het (ver)kopen van producten op bijvoorbeeld E-bay en Marktplaats.

Jongens maken meer gebruik van de informatieve functie van Internet en houden zich naast MSN-en voornamelijk bezig met het opzoeken van informatie en nieuws. Verder zijn zij actievere downloaders en gamers dan meisjes, wat terug te zien is aan het groter aantal nicknames (gemiddeld 2,26) en contactpersonen (maarliefst 142,73).

Op de activiteiten van jongeren op het Internet is vrijwel geen controle. Ouders, familie en partners hebben over het algemeen geen zicht op wat hun kinderen doen op Internet. Op de tijd dat men op Internet doorbrengt is meer controle: één op de drie jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt erop gewezen als hij of zij te lang achter de computer zit.
Categorie:
Tag(s):