dinsdag, 6. juni 2006 - 9:20

'Jongeren weinig oog voor risico's profielsites'

Amsterdam

Meer dan 90 procent van de volwassenen vindt dat er risico's kleven aan het plaatsen van profielen op profielsites, zo blijkt uit een onderzoek van hcc. Op profielsites presenteert een groot deel van de jeugd zich met foto's en hun interesses. Jongeren hebben weinig oog voor de risico's van profielsites, vindt een ruime meerderheid van de respondenten.

Bijna de helft van de ondervraagden meent dat het grootste risico is dat de veiligheid van jongeren in gevaar kan komen.
hcc vroeg ruim 1100 leden naar hun mening over jongeren en internet. Een meerderheid (62 procent) vindt dat voorlichting het meest effectieve instrument is om de risico's van
profielsites te beperken. Driekwart van de ondervraagden vindt dat ouders hoofdverantwoordelijk zijn om jongeren bewust te maken van de gevaren van de diverse
sites, 19 procent van de respondenten geeft aan dat de beheerders van profielsites hiervoor verantwoordelijk zijn.

De ondervraagden vinden kennis en vermaak (58 procent) en vertrouwd raken met techniek (25 procent) de belangrijkste voordelen voor jongeren die opgroeien met computers en internet. Beperking van het sociale leven omdat jongeren door de computer veel binnen zitten (54 procent) en de blootstelling aan ongewenste informatie zoals seks en geweld (31 procent), worden door de hcc-leden als voornaamste nadelen genoemd.

Volgens een onderzoek heeft minimaal 25 procent van de jongeren een profiel bij sites als Sugababes.nl, Superdudes.nl, CU2.nl of Hyves.nl.
Categorie:
Tag(s):