maandag, 27. februari 2006 - 14:45

Joost Ritman koopt 'huis met de hoofden'

Amsterdam

Het 17e eeuwse koopmanshuis aan de Keizersgracht 123 in Amsterdam is verkocht aan kunstverzamelaar Joost Ritman. Het pand biedt al sinds 1983 onderdak aan het bureau Monumenten en Archeologie (BMA) van de gemeente Amsterdam. Op 12 juli 2005 besloot het College van burgemeester en wethouders dat Bureau Monumentenzorg moet verhuizen naar De Bazel. Het Huis met de Hoofden kwam toen te koop te staan.

Het huis is in 1622 gebouwd voor de rijke kousenhandelaar en kunstliefhebber Nicolaas Sohier. Zijn vrouw en twee dochter stierven vlak na dat het gezin het huis betrok en na 12 jaar verkocht Sohier het aan wapenhandelaar Louis de Geer. Deze bepaalde in zijn testament dat het huis in de familie moest blijven. Vier generaties de Geer woonden in het huis tot dat het door een achterneef in 1779 verkocht werd. In 1811 vestigde kunsthandel De Roos zich in het statige pand.

Tussen 1865 en 1931 deed het gebouw vele jaren dienst als school. Het geheel is in de late jaren ’90 terug gebracht in originele stijl waarbij de dubbele achtergevel werd gerestaureerd en de aanbouwtjes werden verwijderd. Ook werd de originele schouw, die in het stedelijk museum werd bewaard, weer in het huis terug geplaatst.

Ritman zal het huis gaan gebruiken voor tentoonstellingen en congressen.
Provincie:
Tag(s):