woensdag, 22. maart 2006 - 18:57

Jubileumboek met terugblik

Nijmegen

Tijdens de laatste dagen van een muzikale boekenweek komt Nijmegen 2000 met een prachtig jubileumboek. 2005 Was een bijzonder jaar voor Nijmegen. Een jaar lang vierde de oudste stad van Nederland haar 2000-jarige bestaan! Een feest van, voor en door Nijmegen moest het worden.

‘Alle dagen feest - Nijmegen 2000 jaar, oudste stad van Nederland’. Een boek dat op unieke wijze tot stand kwam, door samenwerking met ruim 150 Nijmeegse vormgevers, tekstschrijvers en fotografen.

Nijmegen vierde een jaar lang op alle mogelijke manieren haar 2000-jarige bestaan. Er waren ruim 400 activiteiten, groot- en kleinschalig, voor jong en oud, in het centrum van de stad èn in alle wijken. Daarnaast verschenen talrijke nieuwe en originele producten en publicaties. Kortom een jaar om nooit meer te vergeten. Daarom presenteert de stichting Nijmegen 2000 jaar op donderdagavond 23 maart in LUX een prachtig aandenken. Het jubileumboek ‘Alle dagen feest - Nijmegen 2000 jaar, oudste stad van Nederland’.

‘Alle dagen feest – Nijmegen 2000 jaar, oudste stad van Nederland’ is op unieke wijze tot stand gekomen. Ruim 150 Nijmeegse fotografen, vormgevers en tekstschrijvers gaven in trio’s hun eigen creatieve impressie van diverse activiteiten.
Nijmegen 2000 was een feest ‘van, voor en door Nijmegen’. Ook de betrokkenheid van het Nijmeegse bedrijfsleven was groot.

Nijmegen 2000 heeft dan ook getracht zoveel mogelijk Nij-meegse bedrijven te laten participeren. Een eerste voorbeeld daarvan was de samenwerking met het NVOB Cultuurfonds en de SAN Nijmegen met betrekking tot de tijdelijke herplaatsing van de Donjon. Door deze samenwerking waren vele Nijmeegse bedrijven uit de bouwwereld betrokken bij de realisering van de toren.

Omdat Nijmegen één van de meest creatieve steden van Nederland is, werd al voor de start van het jubileumjaar besloten hier iets mee te doen. In samenwerking met Einder Communicatie werd het plan voor dit boek verder ontwikkeld. Uit de activiteitenkalender van Nijmegen werden 50 zeer verschillende evenementen geselecteerd en werd per evenement een team samengesteld om een creatief verslag te maken.

Elk team, bestaande uit een tekstschrijver, vormgever en fotograaf, mocht geheel naar eigen inzicht invulling geven aan deze opdracht. Het resultaat is niet alleen een prachtige terugblik op het feestjaar, maar dit verslag toont vooral de enorme diversiteit aan creativiteit die Nijmegen bezit.

Het boek geeft naast de verslagen van de 50 verschillende evenementen, een overzicht van alle activiteiten die in 2005 in het kader van het jubileum hebben plaatsgevonden. Alle vormgevers, fotografen en tekstschrijvers werkten geheel belangeloos mee. Dat geldt ook voor Einder Communicatie, die de totstandkoming van het boek coördineerde en de vormgeving van de redactionele pagina’s en de omslag verzorgde. Het boek kwam verder tot stand met medewerking van Thieme en boekhandel Dekker van de Vegt.
Provincie:
Tag(s):